Otkrijte čari ovog bh. grada: Turističko odredište na Vrbasu koje osvaja srca turista

2
Fena
Otkrijte čari ovog bh. grada: Turističko odredište na Vrbasu koje osvaja srca turista
Foto: Fena / Tvrđava Kastel

Stalni rast broja posjetitelja potvrđuje da Banja Luka postaje sve zanimljivije turističko odredište u Bosni i Hercegovini. U Banja Luci su, prema statističkim podacima, u 2023. godini evidentirana 116.244 dolaska turista ili 23 posto više nego godinu ranije.

Primjetno je i da se turisti duže zadržavaju u Banja Luci, a razlog za to je sigurno sve bogatija i privlačnija ponuda grada na Vrbasu. Mnogo je razloga za posjet drugom najvećem gradu u Bosni i Hercegovini koji je ujedno i administrativno, kulturno i ekonomsko središte RS.

Glavna atrakcija je svakako rijeka Vrbas, uz koju su brojna šetališta i kupališta. Na samo nekoliko kilometara od središta grada je plaža Vrućica koja je u proljetnjim i ljetnim danima zbog niza termo mineralnih izvora omiljena destinacija velikog broja Banjalučana, ali i turista. Na toj lokaciji se nalazi više banja, među kojima su i "Direklija", i "Kraljičina ilidža", koja je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice. Ove banje imaju status nacionalnog spomenika kulture BiH.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Vrbas je u Banja Luci specifičan i po posebnoj vrsti čamca – dajak, koji omogućava turistima da ploveći rijekom razgledaju grad i njegove obale. Inače, jedan od najljepših pogleda na Vrbas je sa srednjovjekovne tvrđave Kastel, sačuvane građevine koja svjedoči o burnoj historiji ovog grada koji je često mijenjao vladare. Osim što je jedna od dominantnih građevina u Banja Luci, Kastel je u proljetnim i ljetnim mjesecima mjesto održavanja brojnih festivala i koncerata

Brojne su legende ispričane o Banja Luci i njezinim stanovnicima, a nikada neće biti pune suglasnosti oko toga koliko je među njima i istinitih priča. Možda i najpoznatija je ona o Safikadi, nesretnoj djevojci zaljubljenoj u vojnika. Banjalučani će često reći kako Verona ima Romea i Juliju, a Banja Luka Safikadu. 

Bajram-namaz u Ferhadija džamiji, Banja Luka
Foto: AA: Bajram-namaz u Ferhadija džamiji, Banja Luka

Zbog razornog potresa iz 1969. godine u Banja Luci nije ostalo puno starih građevina, ali ipak u samom centru grada, u blizini Trga Krajine, nekoliko je očuvanih i obnovljenih zgrada koje čuvaju duh nekadašnjih vremena. Jedna od njih je i Hotel "Palas" iz 1933. godine, koji je danas u vlasništvu "Zepter international" grupacije.

Iako je dio slavnog hotela u funkciji i važi za jedan od luksuznijih mjesta za boravak gostiju, drugi dio objekta je srušen i na njegovom mjestu Zepter gradi najveći i najluksuzniji hotelsko-poslovni kompleks u RS-u. Kada bude završena izgradnja, ovaj objekat s preko 100 metara visine dominirat će panoramom Banja Luke, ali i ponuditi nove sadržaje turistima. 

Banja Luka je poznata i po svojim vjerskim građevinama. Iako ovaj grad nije bio zahvaćen ratnim sukobima, sve gradske džamije su 1993. godine minirane i uništene, a u poslijeratnom periodu pokrenuta je njihova obnova. Tako je u neposrednoj blizini Kastela obnovljena džamija Ferhadija u čijem kompleksu je i poznati Ferhat-pašin šadrvan. Ova džamija važi za jedno od remek djela islamske arhitekture u BiH, a po ljepoti joj konkurira i nedavno također obnovljena džamija Arnaudija, čiji je svečano otvaranje najavljeno za početak idućeg mjeseca.

Banja Luka
Foto: Grad Banja Luka: Banja Luka

Jednim od glavnih gradskih trgova danas dominira Saborni hram Hrista Spasitelja, koga je Srpska pravoslavna crkva podigla na mjestu nekadašnje Crkve Svete Trojice. Ova impozantna građevina nalazi se u neposrednoj blizini još nekoliko prelijepih arhitektonskih zdanja, poput Banskog dvora koji je mjesto održavanja brojnih kulturnih i društvenih događaja te zgrade Gradske uprave i Palate Republike, nekadašnje zgrade Hipotekarne banke. 

Ono po čemu je Banja Luka već stoljećima poznata je i sir "trapist". Za priču o ovoj deliciji potrebno je otići nekoliko kilometara izvan središta grada, do trapističkog samostana, odnosno opatije "Marije Zvijezde” u Delibašinu Selu pokraj Vrbasa. Samostan je osnovala skupina od sedam monaha iz njemačke opatije Mariawald 1869. godine, ali danas tek dva monaha čuvaju vjersku tradiciju svog reda, ali i recepturu originalnog poutvrdog sira. Naime, receptura je dobro čuvana tajna. Pisanog recepta nema, a prenosi se s monaha na monaha. Tako da je teško vjerovati da će neki od turista propustiti prigodu i napustiti Banja Luku bez čuvenog "trapista".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije