Unija: Migranti bez adekvatnog smještaja, a idu hladni dani

Fena
Unija: Migranti bez adekvatnog smještaja, a idu hladni dani
Foto: Arhiv / Ilustracija

Upravni odbor (UO) Unije samostalnih sindikata policije FBiH održao je u četvrtak redovnu sjednicu u Bihaću na kojoj su razmatrana pitanja u vezi s migrantima prisutnim na ovom i području drugih kantona, s fokusom na različite aspekte policijske profesije i izazove s kojima se, tim povodom, susreću policijski službenici, odnosno članovi Sindikata.

"Izražena je zabrinutost zbog činjenice da su migranti bez adekvatnog smještaja, te bojazan da će naredni period u kojem se očekuju hladni zimski dani dodatno uticati na usložnjavanje sigurnosnog ambijenta...", navodi UO Unije u saopćenju za javnost.

Stoga, apeluje na nadležne organe i institucije, od Vijeća ministara BiH, preko Vlade Federacije i vlada kantona, do gradskih i općinskih službi, da učine dodatne napore kako bi osigurali minimum neophodnih uslova za adekvatan smještaj i osiguranje neophodne ishrane stranim državljanima koji su se našli na području Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća, ali i svakog drugog dijela BiH.

Također, traži od svih nadležnih organa, institucija i odgovornih pojedinaca da se svim policijskim službenicima osigura dovoljno neophodne opreme i sredstava za izvršavanje redovnih poslova i zadataka, posebno u pogledu izazova sa kojima se susreću tokom svakodnevnih kontakata s migrantima.

Istovremeno, UO Unije smatra žalosnim da, primjera radi, "policijski službenici MUP-a USK-a nemaju ni zaštitnih rukavica i maski, niti dovoljno prostora za smještaj lica koja liše slobode zbog počinjenih prekršaja ili krivičnih djela".

"Ukoliko se hitno ne učine dodatni napori, definitivno je za očekivati viši stepen sigurnosnih izazova, a Unija samostalnih sindikata policije FBIH sa svim članicama će preuzeti sve neophodne i zakonom dozvoljene mjere da nadležni osiguraju policijskim službenicima adekvatne uslove za rad i zaštitu prilikom vršenja svojih dužnosti, uključujući i da ćemo o svemu upoznati i Vijeće evropskih policijskih sindikata, čija smo punopravna članica", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije