Gotovi protesti radnika: Unatoč zahtjevima Nacrt zakona o stečaju usvojen

Fena
Gotovi protesti radnika: Unatoč zahtjevima Nacrt zakona o stečaju usvojen
Iako su danas obespravljeni radnici iz tuzlanskog Sindikata solidarnosti protestovali protiv usvajanja Nacrta zakona o stečaju, Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je većinom glasova ovaj Nacrt zakona.

Kako su naveli radnici sa današnjih protesta, njihova želja je bila da se ovaj zakon izmijeni, tako da oni budu prvi prilikom isplate u stečaju, jer "Radnik mora biti na prvom mjestu", ali takvo što se nije desilo, te je Nacrt zakona usvojen i upućen u javnu raspravo od 45 dana.

Novi zakon, tvrdi ministar pravde FBiH Mato Jozić, stavlja radnike u prioritetni položaj, te da osigurava blagovremenost stečajnog postupka, kao i smanjivanje troškova tog postupka. Također, nazvao ga je i jednim od suštinskih zakona u FBiH, kojim će se dodatno doprinijeti pri zakonskom reguliranju velikog broja stečajnih postupaka.

S tim se nisu složili protestnici, koji su pokušavali današnjim protestima odgoditi usvajanje ovog zakona, ali takvo što nije prihvaćeno, čak ni nakon njihovog sastanka sa predstavnicima Odbora za rad i socijalnu politiku Predstavničkog doma, nakon kojeg je zaključeno da radnici nisu iznijeli konkretne primjedbe na zakon.

Zatraženo je i da se predstavnici radnika obrate poslanicima Predstavničkog doma, ali im takvo što nije odobreno, te su se radnici i nakon usvajanja zakona razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije