BiH / Umjesto u Foči i Višegradu, počast žrtvama odata u Goraždu i Ustikolini

09. 11. 2019. u 16:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 82

Članovi Udruženja Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH, umjesto današnje planirane posjete Foči i Višegradu, počast žrtvama istočne Bosne odali su u Goraždu i Ustikolini.

Položili su cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniocima te ubijenoj djeci ovog dijela BiH i bacanjem ljiljana u rijeku Drinu odali počast stradalim stanovnicima Goražda, Foče, Višegrada i drugih gradova.

Predsjednik Udruženja Nusret Aganović podsjetio je da nadležne policijske stanice Foča i Višegrad nisu odobrile okupljanje članova ovog udruženja u tim gradovima.

Navodi da nisu bili planirani nikakvi skupovi već samo obilazak Aladže u Foči te odavanje počasti stradalim Bošnjacima bacanjem cvijeća u Drinu sa mosta kod KP doma. Isto je planirano i u Višegradu, uz klanjanje podne namaza, obilazak šehidskog mezarja na Bikavcu te ulice Pionirska i bacanje cvijeća sa Mosta Mehmed paše Sokolovića

„ Iz PU Foča dobili smo faks u kojem stoji da ne možemo doći i to obaviti jer iritiramo ljude iz Foče uz obrazloženje da je to ipak ratna jedinica i, da bi se opravdali, naveli su da smo mi tražili skup, što nije tačno“, precizirao je Aganović.

Kaže da je o svemu obavijestio potpredsjednika RS Ramiza Salkića i predsjednika SO Foča Izeta Spahića.

„Interesantno je kako je procurio akt, jer nismo poslali ni dopis Islamskoj zajednici dok se ne konsultujemo s policijom i sumnjam da se to namjerno prezentiralo na takav način da nas se spriječi da obiđemo mjesta stradanja naših Bošnjaka. Ovakvih neugodnosti nismo imali u drugim sredinama“, ističe Aganović.

Dodaje da je upravni odbor Udruženja odlučio da njegovi članovi danas dođu u Goražde ali da neće odustati u namjeri da obilježe stradanja i u drugim gradovima istočne Bosne.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA