Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare: Kroz suze uputili poruke mira

0
Radiosarajevo.ba
Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare: Kroz suze uputili poruke mira
Foto: AA / Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Ultramaratonci iz Vukovara stigli su u Potočare nakon što su pretrčali 277 kilometara u pet etapa. Dolazak je bio vrlo emotivan, a neki od njih su i zaplakali.

Elvir Rakipović iz Osijeka kazao je za N1 kako je bilo vrlo teško. Odustao je u jedom dijelu treće etape, ali je nastavio u sljedeće dvije. Ovo mu je 10. put da na ovaj način dolazi u Srebrenicu.

“Hvala Bogu uspio sam i došao sam ovdje da se poklonim svim žrtvama genocida. Šaljemo poruka mira. Moramo nastaviti živjeti dalje, ali ne smijemo zaboraviti ono što nam se desilo u proteklom ratu”, rekao je Rakipović.

Dražen Čučić iz Osijeka već osmi put trči iz Vukovara ka Srebrenici. Motivaciju nalazi u želji da svim ljudima koji su izgubili svoje najmilije da podršku, da se ne zaboravi.

Poruke mira

“Šaljemo poruku mira, tolerancije i suživota. Želimo pokazati da neko misli na sve njih u ovo žalosno vrijeme”, poručio je Čučić.

Robert Kasumović kazao je da mu je dionica od Vinkovaca do Brčkog bila najteža.

Trčali smo po najvećoj temperaturi 54 kilometra. Poruka je mir i tolerancija, da se više nikome nikada ne ponovi. I sam sam hrvatski branitelj i dragovoljac, ranjavan sam i prošao rat. To više nikome ne želim”, kauao je Kasumović.

Jedna od ultramaratonaca je dolazak doživio vrlo emotivno, piše N1. Kada je stigao počeo je plakati. Riječ je o Bobanu Pantoviću iz Beograda koji je trčao petu dionicu s njima, od Zvornika do Potočara.

Nisam bio ni u jednom ratu, imao sam tu sreću. Ali sam sve vreme patio. Ovo mi je odavno želja. Ovo su moji prijatelji i uspio sam. Ovo trčanje nije teško uopšte. Ako ljudi mogu da shvate, da dođu, da se dozovemo pameti. Da ovu prirodu koju imamo, bogatstvo na ovim prostorima, suživot je jako bitan. Uvažavanje, poštovanje, mir i tolerancija. Mnogo mi je žao svih civilnih žrtava. Dabogda se nikada nigdje ovako nešto ne ponovilo”, rekao je ultramaratonac iz Beograda.

Nermina Bakalović je rođena u Potočarima. Živi u SAD-u, ali treći put trči iz Vukovara do Potočara.

“Samo dolaskom u Potočare, kada pogledate i znate šta se desilo. Trčimo da podsjetimo na to šta je bilo, da se ne zaboravi i ne ponovi. Ovo najmanje što smo mogli uraditi. Da odamo počast svim nevinim žrtvama”, kazala je Bakalović za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije