Ulazak u EU: Albanija 2025, Srbija i Crna Gora 2027, Makedonija 2030, a BiH?

Radiosarajevo.ba
Ulazak u EU: Albanija 2025, Srbija i Crna Gora 2027, Makedonija 2030, a BiH?
FOTO: europa.ba / Ilustracija
Zlatno doba proširenja Evropske unije je prošlost, a nijedna od zemalja zapadnog Balkana neće postati članica prije 2025. godine, piše Politico.

Prema pisanju ovog portala, iznenađujući prvi kandidat za članstvo mogla bi 2025. godine biti Albanija, koja je već članica NATO i uglavnom "oslobođena problema jugoslavenskih ratova '90-ih".

Šanse za članstvo Srbije su 80 posto - ali ne prije 2027. godine. Srbija je najveća zemlja Balkana od svih koji pretendiraju da postanu članice, a da bi, ako se drži EU agende, svakako bila faktor stabilnosti u regionu i "dobar susjed".

"Srbija će možda nastaviti odbijati priznavanje nezavisnosti Kosova, osim ako joj bude ponuđeno članstvo u EU. To bi mogla biti pametna taktika Srbije, ali nije u skladu s duhom normi EU", ocjenjuje Politiko.

U evropskom izdanju tog portala piše i da se ni Crna Gora neće pridružiti EU prije 2027. godine, dok se za Makedoniju ne očekuje da postane članica prije 2030. godine.

Bosna i Hercegovina je u najgorem položaju od svih, i mogla bi usporavati sve ostale države u slučaju da EU zahtijeva da zemlje Balkana pristupe uniji u formi bloka", piše Politico i dodaje da je za BiH navedena 2027. godina, ali "vjerovatno će to biti mnogo, mnogo kasnije".

Za Kosovo su šanse za članstvo 30 posto, navodi list, ali se kao datum pridruživanja navodi 2027. godina. Kao prednost je navedeno to što je Kosovo već usvojilo euro kao zvaničnu valutu, i trudi se da uskladi rad institucija s evropskim zakonima, a među manama je to što nezavisnost Kosova ne priznaje pet članica EU, kao i "duboko ukorijenjena korupcija i politička polarizacija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije