Ukrajina uputila protest BiH zbog firme iz Laktaša: Ovo je prijetnja...

5
Radiosarajevo.ba
Ukrajina uputila protest BiH zbog firme iz Laktaša: Ovo je prijetnja...
Foto: Kabinet načelnika Prijedora / Košarac tokom posjete pogonima Kolektora (

Firma Kolektor CCL d.o.o., sa sjedištem u Laktašima, koja je dio koncerna Kolektor iz Slovenije i bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom komutatora za potrebe automobilske industrije i industrije ručnih i kućanskih aparata našla se u središtu međunarodnog skandala nakon što su nadležno organi Ukrajine identificirali, kako su naveli, prijetnju nacionalnoj sigurnosti te zemlje.

Piše: Faruk Vele

Firma sa Krima

Kako su obaviještene institucije Bosne i Hercegovine, Ukrajina je reagirala zbog nepoštovanja zakonodavstva te zemlje u postupku obavljanja djelatnosti na privremeno okupiranoj teritoriji Autonomne Republike Krim.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

"Utvrđeno je da preduzeće Kolektor CCL d.o.o obavlja poslove vanjsko-ekonomske operacije, a to je kupuje sisteme električnih alata, uređaje i senzore industrijske automatizacije od Dioničkog društva Fiolent koje je registrirano prema zakonima Ruske Federacije na privremeno okupiranoj od strane Ruske Federacije teritoriji Autonomne Republike Krim", navodi se u dopisu koji je upućen bh. vlastima, a čiji sadržaj koji je portal Radiosarajevo.ba imao priliku vidjeti.

Upozoravaju da se na ovaj način "eliminira učinak sankcija" primijenjenih protiv Ruske Federacije, njezinih pravnih i fizičkih lica, te u stvari priznaje Autonomnu Republiku Krim kao dio Ruske Federacije.

"Takvi postupci krše ukrajinsko i međunarodno pravo, predstavljaju prijetnju interesima i imidžu Ukrajine na međunarodnoj sceni, te su u suprotnosti sa službenim stavom Bosne i Hercegovine za podršku državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", upozoreno je.

Zatraženo je od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da "poduzmu sve moguće mjere za prekid vanjsko-ekonomsko saradnje navedene firme sa preduzećaima koja su registriana prema zakonodavstvu Ruske Federacije na privremeno okupiranoj teritoriji Krima.

"U slučaju nepoduzimanja mjera za svrhu protiva navedene djelatnosti, ukrajinska stran će u skladu sa Zakonom Ukrajine "O sankcijama" pokrenuti postupak primjene posebnih restriktivnih mjera prema ovoj firmi", navedeno je.

O svemu je upoznato i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Košarac posjetio firmu

Zanimljivo je da je prilikom posjete Prijedoru u julu ove godine pogone firme Kolektor CCL d.o.o. posjetio upravo ministar vanjske i ekonomskih odnosa Staša Košarac, inače funkcioner SNSD-a Milorada Dodika, a koji je najavio podršku inicijativi za osnivanje slobodne ekonomske zone.

Inače, ovo je u kratkom vremenu drugi međunarodni skandal u međudržavnim odnosima Bosne i Ukrajine. Podsjetimo, u decembru prošle godine izbila je međunarodna afera kada s 300 godina staru pozlaćenu ikonu koja je pronađena u Lugansku član Predsjedništva BiH Milorad Dodik darovao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a koju je Moskva vratila.

Tužilaštvo BiH je predmet formiralo još u decembru 2020. godine, ali taj slučaj nije dobio epilog.

Kompanija Kolektor CCL d.o.o. Laktaši dio je slovenačkog koncerna Kolektor Group, koji osim u Bosni i Hercegovini, svoje proizvodne pogone ima u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Južnoj Koreji, Kini i Meksiku.

Kako su ranije pisali mediji, svoje proizvode Kolektor plasira na gotovo sve kontinente, a njegova poslovna priča počela je u malom slovenačkom mjestu Idriji još prije 55 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije