Uklonjena tabla o "157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo": Nalazila se u Kantonu Sarajevo!

25
Al. Č.
Uklonjena tabla o "157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo": Nalazila se u Kantonu Sarajevo!
Foto: Radiosarajevo.ba / Uklanjanje sporne table

Vlast Kantona Sarajevo jutros je uklonila tablu s natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo" koja je postavljena 30. juna, jer je utvrđeno da se nalazi na području entiteta Federacija BiH, odnosno u Kantonu Sarajevo.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević tabla je postavljena u zoni zaštičenih područja KS.

"Postavljena je nelegalno. Proteklih dana smo sve provjerili i skinuli koordinate, inspekcije i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS su utvrdili da se tabla nalazi unutar zone kantona. Svi nelegalni objekti će biti uklonjeni i tako će biti sve dok neko postavlja nelegalne objekte na teritoriji Kantona Sarajevo, rekao je Bečarević.

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Utvrđeno je da su još dvije table na području Kantona Sarajevo i one bi trebale uskoro biti uklonjene.

"U Istočnom Sarajevu neka postavljaju šta god hoće, ali unutar Kantona Sarajeva ovo nije korektno, primjereno i svi znamo šta piše na njima. To je jedna obična neistina i nadam se da oni koji trebaju da će uskoro ukloniti i ostale table. Ne znam kako neki mogu da gledaju nešto što vrijeđa sve građane Kantona Sarajeva", rekao je ministar Bečarević.

Almir Bečarević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Almir Bečarević

Podsjećamo, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, krajem prošlog mjeseca realizirao je plan da će na ulazu u ovaj grad postaviti table sa natpisom o 'protjeranim Srbima'.

"Dobro došli! Grad Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali napustiti Sarajevo", navodi se na tabli koja, postavljena na ulazu u Istočno Sarajevo.

Nedavno se na tabli preko ovog natpisa pojavila nova poruka.

"Krajišnik nas je naterao", napisano je preko slova na tabli.

Table su postavljene na više ulaza u Kanton Sarajevo.

Povodom sramotnih tabli reagovala je i gradonačenica Sarajeva Benjamina Karić koja je rekla da hiljadu puta ponovljena laž neće postati istina zbog čega je odmah podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Ćosića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te navela da je tabla postavljena na teritoriji FBiH.

Benjamina Karić podnijela krivičnu prijavu protiv Ljubiše Ćosića: Sramotna tabla postavljena u FBiH?

Benjamina Karić podnijela krivičnu prijavu protiv Ljubiše Ćosića: Sramotna tabla postavljena u FBiH?

Ona je podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Kako je navedeno u prijavi, postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo:
- javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, radne ili vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.

"23. januara 2023. godine,na održanoj press konferanciji Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo prijavljeni Ljubiša Ćosić je najavio i poručio "da će na ulazu u Istočno Sarajevo postaviti tablu: "Grad Istočno Sarajevo grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste".

Dana 30. juna utrenutku izuzetne napetosti političke situacije usljed donesenih neustavnih odluka NSRS o neprimjenjıvanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, Ljubiša Ćosić na granici entiteta Federacije BiH i entiteta RS, i to na teritoriju FBiH je postavio, odnosno naložio i realizovao postavljanje table", navodi se u prijavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije