Uklonjen sramotni mural u Stocu posvećen NDH: "Hvala onima koji su to uradili"

3
Radiosarajevo.ba
Uklonjen sramotni mural u Stocu posvećen NDH: "Hvala onima koji su to uradili"
FOTO: Facebook / Prefarban mural u Stocu

Mural zamišljene karte nekadašnje ustaške, fašističke tvorevine takozvane Nezavisne države Hrvatske koji je prije nekoliko dana osvanuo u Stocu, uklonjen je.

Potvrdio je to potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović.

"Uvredljivi mural sa obilježjima NDH je prefarban. Bravo za Stolac! Hvala onima koji su to uradili. Nadam se da će ovo biti korak naprijed ka izgradnji poštovanja među građanima i narodima BiH. Borimo se za poštovanje i povjerenje!", kazao je Stojanović.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Nezavisna Država Hrvatska, bila je djelimično priznata marionetska država stvorena za vrijeme Drugoga svjetskog rata pod utjecajem nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Vlasti NDH ubrzo su nakon proglašenja države uvele rasne, diskriminacijske i represivne zakone, te počele provoditi represivnu politiku prema Srbima, Židovima i Romima, kao i represalije nad Hrvatima i Muslimanima (danas Bošnjacima) koji su također postali žrtve progona ustaša.

Bosna i Hercegovina bila je u sastavu NDH. Teritorij BiH je podjeljen na 22 upravne jedinice (velike župe), čiji su se nazivi podudarali sa nazivima župa srednjovjekovne bosanske države. Muslimani BiH su smatrani "cvijećem" hrvatskog naroda, a BiH "dušom i srcem" NDH. Najveći dio stanovništva BiH je odabrao otpor i pridružio se partizanima čime je Bosna postala glavno poprište ratnih operacija tokom Drugog svjetskog rata na tlu bivše Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije