SDA se oglasila povodom sramotnog murala u Stocu

13
Radiosarajevo.ba
SDA se oglasila povodom sramotnog murala u Stocu
Foto: Printscreen / Sramotno: U Stocu osvanuo mural

Povodom pojavljivanja sramotnog murala Stocu, u blizini dječijeg parka, oglasila se i Općinska organizacija SDA u ovom gradu.

Podsjetimo, u Stocu se pojavio mural na kojem se nalazi lik Alojzija Stepinca (hrvatski kardinal u vrijeme NDH, op.a.), Hrvatska u granicama NDH i grb Herceg-Bosne.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

"Mi, kao organizacija koja cijeni demokratiju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu.

Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima.

Umjesto toga, pozivamo umjetnike i građane da zajedno radimo na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identificirali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural.

Sramotan prizor u Stocu: Osvanuo mural sa granicama fašističke tvorevine NDH

Sramotan prizor u Stocu: Osvanuo mural sa granicama fašističke tvorevine NDH

Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi. Samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, “nosioca evropskih vrijednosti”, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije