UIO BiH izvela akciju "Box": Zadat težak udarac krijumčarima aroma za nargile

1
Radiosarajevo.ba
UIO BiH izvela akciju "Box": Zadat težak udarac krijumčarima aroma za nargile
Foto: UIO BiH / Oduzeta roba

U operativnoj akciji kodnog naziva "Box" oduzeta je roba vrijednosti 360.000 KM.
Kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), pripadnici Granične policije BiH, zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizovali su akciju.

Obavljeni su pretresi osoba, prostorija i pokretnih stvari na većem broju lokacija na području Višegrada i Sarajeva.

"Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je veći broj osumnjičenih osoba počinio krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje, tako što su u dužem vremenskom razdoblju, od novembra 2022. godine, obavljali krijumčarenje trošarinske robe (aroma za nargilu) i drugih vrsta roba, preko državne granice, iz Srbije u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole. Takvim radnjama nanijeli su štetu proračunu BiH, a za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist", navodi se u saopćenju UIO BiH.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

U saopćenju se dodaje da je u toku navedenih aktivnost uhapšen veći broj osoba.

"Planskim aktivnostima u sklopu akcije privremeno je oduzeto 1.860 kilograma trošarinske robe, arome za nargilu, čija je tržišna vrijednost oko 360 000 KM. U toku je nastavak aktivnosti", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije