Ugrožena zima: Sarajevo bi iduću sezonu moglo ostati bez plina

Fena
Ugrožena zima: Sarajevo bi iduću sezonu moglo ostati bez plina
Pixabay / Ilustracija / Grijanje
Predstavnici kompanije BH-Gas d.o.o. Sarajevo potpisali su Treći energetski paket i s tim će, kako su izjavili, upoznati sve nadležne institucije da bi pokazali opredjeljenje za punu primjenu ovog dokumenta.

Osim direktora BH-Gasa Jasmina Salkića, potpisnici su savjetnik Almir Bečarević i direktorica ekonomsko-finansijskog sektora Emira Uzunović.

Po Salkićevoj izjavi, Treći energetski paket predviđa državi ovlasti nadzora u gasnom sektoru, određivanja kapaciteta prolaza ovog energenta (kroz državu), tarife, metodologiju, ustanovljavanje ko se može baviti transportom i druga pitanja.

Državni zakon koji se najavljuje u ovoj oblasti daje, međutim, ingerencije entitetima, što je nakaradno, po ocjenama iz BH-Gasa, a posljedica može biti potencijalno oskudijevanje, posebno Sarajeva, budući da se nalazi doslovno na kraju jedinog ulaza gasa iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu (kod Zvornika).

Glavni grad već naredne zime može biti ugrožen i stoga što je u pripremi novi odvojak (gasa) za Bijeljinu, a za 25. april najavljeno postavljanje potrošne stanice u Zvorniku, kazali su predstavnici tog preduzeća na pres-konferenciji.

"U RS-u imaju formiran regulator koji je dao dozvolu kompaniji Gaspromet Pale, koja nema ni metar gasovoda već upravlja s 19 kilometara gasovoda u vlasništvu Srbijagasa na našem teritoriju, da vrši uslugu transporta. Ukoliko pređe u nadležnost entiteta, oni će moći određivati koliko kapaciteta ide prema Sarajevu, a koliko prema Zvorniku i Bijeljini. Svakako imamo problem jer se na jednu cijev vrši pritisak, a sada žele da nam smanje kapacitet gasa na 1,2 miliona za cijelu FBiH, a toliko potroši samo Sarajevo zimi", Salkićeve su riječi.

On je ustvrdio da cilj BH-Gasa nije trgovina već uredno snabdijevanje potrošača gasom. Također je rekao da BH-Gas ne utječe puno na cijenu budući da je ona uslovljena mnogim drugim faktorima.

Kad je riječ o cijenama, Salkić naglašava da je u BiH niža nego u regiji i da je i nakon najnovijeg povećanja, znanto niža nego, primjerice, u Sloveniji i prije poskupljenja.

"Zadržali smo nižu cijenu tokom zime i sada je uslijedilo blago povećanje zbog svih faktora. Došli smo i do toga da nam se tarifna politika nameće od Srbijagasa s kojim nam ugovor ističe ove godine. Žele nam povećati cijenu gasa za 150 posto. Naša godišnja cijena transporta koju nam Srbijagas naplaćuje je 3,7 miliona dolara, a od naredne zime bi bila između osam i 10 miliona dolara, što je uz naš ratni dug od 98,3 miliona dolara, pogubno", rekao je Salkić.

Po njegovoj izjavi, težnje BH-Gasa su gradnja tri ulaza gasovoda u BiH, sjevernog, južnog i zapadnog, od kojih bi ekonomski najisplativiji bio sjeverni (Brod-Zenica), ali projekti nisu uzeti u obzir zbog stavova iz Republike Srpske i Energetske zajednice.

Predstavnici BH-Gasa kazali su na ovoj pres-konferenciji i da je BiH jedina zemlja u regiji koja nije izmirila ratni dug za gas u iznosu od 98,3 miliona dolara. Dosad je jedino Federacija BiH izmirila 6,4 miliona, a Republika Srpska nijedan dolar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije