Ugostitelji jednog kantona u BiH uputili zahtjeve vlastima

1
Radiosarajevo.ba
Ugostitelji jednog kantona u BiH uputili zahtjeve vlastima
EPA-EFE / Ilustracija

Svjesni situacije izazvane pandemijom, već godinu dana ugostitelji pokušavaju održati poslovanje uprkos zatvaranju, ograničavanju radnog vremena i dozvoljenog broja gostiju. No, iz dana u dan im je sve teže. 

Ugostitelji Tuzlanskog kantona, putem nedavno osnovane Grupacije pri Kantonalnoj komori Tuzla, tražili su veću pomoć gradskih i općinskih vlasti u prevladavanju krize.

Na sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona donijeli su zaključak da zahtjevi za rješavanje određenih problema, po hitnom postupku upute svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona. 

Njihovi zahtjevi su slijedeći:

1. Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu

2. Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na dosljednom primjenjivanju Odluke.

3. Da se pripremi Prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.

4. Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

"Zahtjevi su upućeni s ciljem očuvanja ugostiteljske djelatnosti, očuvanja radnih mjesta, sprječavanja zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje", navodi se u obrazloženju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije