Serwer / Ugledni američki profesor: Vrijeme je da se prestane s glupostima u BiH

25. 10. 2021. u 23:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ugledni američki profesor na John Hopkins univerzitetu i poznavalac prilika na Balkanu Daniel Serwer smatra da bi se Bosna i Hercegovina trebala vratiti na Ustav Republike Bosne i Hercegovine i da bi to bio adekvatan odgovor na odluku RS da napusti postojeće ustavno uređenje.

Serwer je to napisao na svom blogu, u tekstu 'Bosna i Hercegovina: Vrijeme je prestati s glupostima'. U tekstu opisuje trenutnu političku krizu koja vlada u Bosni i Hercegovini.

Navodi da Milorad Dodik najavljuuje napuštanje Oružanoih snaga, poreznog sistema, policijskih agencija i pravosuđa na državnom nivou. Također, napomenuo je kako Dodik i njegovi sljedbenici ne priznaju nadležnost Ureda visokog predstavnika u BiH.

Poručuje kako je Dodikov cilj, kroz pomenute postupke, osamostaljenje RS-a, "pa čak i ako to bude provedeno bez formalnog proglašenja otcjepljenja od BiH".

Smatra kako za to ima podršku od Srbije i Rusije, ali dodaje kako je mišljenje političara iz RS različito.

Pozvao je na vojnu intervenciju.

"Dodik će se vratiti prijetnjama. Zapad ne bi trebao čekati da Dodik dobije parlamentarno odobrenje ili da samostalno djeluje. Prevencija bi bila puno bolja od lijeka kada je riječ o secesiji. Prevencija zahtijeva vojno djelovanje. Evropska unija bi trebala stacionirati, kao što je to ranije radila, 600 pripadnika sigurnosnih snaga u Brčko. NATO bi trebao osnažiti EU sa nekoliko stotina američkih i britanskih vojnika, što je na Balkanu još uvijek nedvosmislen pokazatelj ozbiljnosti", napisao je ovaj profesor.

Razlog zašto bi se vojska trebala stacionirati u Brčkom leži u činjenici "da secesija RS ne može uspjeti ako bi se kopneno podijelila, tj. ako kopneno ne bi bila povezana sa Srbijom", smatra on.

Serwer očekuje da će Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a uložiti veto kada je u pitanju odobrenje za nastavak EUFOR-ove mirovne misije 'Althea'. Bez obzira na to, poručio je SAD-u, Velikoj Britaniji i EU da budu spremne sa vojnicima u Brčkom.

Zaključuje da bi NATO trebao dati doznanja svima da će ostati u BiH bez obzira na to šta će se desiti u Vijeću sigurnosti

Zapadnim zemljama je poručio da bi trebale biti spremne da RS-u uskrate finansiranje iz različitih izvora, među kojima su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka.

Na kraju zaključuje da bi povratak Ustavu Republike BiH bio adekvatan odgovor na povlačenje RS-a iz institucija BiH.

"Povlačenje Republike Srpske iz institucija Bosne i Hercegovine ostavilo bi državu u ustavnom i pravnom limbu. Jedina stvarna mogućnost u tom trenutku bila bi vraćanje na Ustav Republike Bosne i Hercegovine", naveo je Serwer.

Zaključio je da je vrijeme da se prestane s glupostima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)