Udruženje žrtava o isječenoj lopti u dvorištu Edina Salaharevića: 'Ovo ne može biti slučajnost!'

7
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava o isječenoj lopti u dvorištu Edina Salaharevića: 'Ovo ne može biti slučajnost!'
Foto: Photojoiner / Isječena lopta u dvorištu Edina Salaharevića

Isječena lopta ostavljena je u dvorištu kuće Edina Salaharevića, najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije koji je sa 19 godina odveden, mučki zlostavljan i naposlijetku ubijen u logoru Sušica 1993. godine.

Najbolji mladi košarkaš je pronađen i identifikovan tek 2009. godine. Kosti najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, pronađene su u nekoliko odvojenih masovnih grobnica. Rasturene i izmiješane sa drugima.

"Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije ukopan je na mezaru Rakita u Vlasenici.
Ispred kuće najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, koji je mučki ubijen ovih dana je ostavljena isječena košarkaška lopta kao simbol smrti, nepoštovanja mrtvih i zazivanja novog genocida", napisao je Dragan Bursać, ugledni novinar i kolumnista portala Radiosarajevo.ba.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

O ovom događaju oglasilo se i Udruženje žrtava i svjedoka genocida, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zaštititi svjedoke ratnih zločina.

U vezi s nedavnim incidentom koji se dogodio u dvorištu kuće Nedima Salaharevića, želimo da izrazimo našu duboku zabrinutost i osudu ovog čina. U subotu, gospodin Salaharević je otkrio isječenu košarkašku loptu bačenu u svoje dvorište. Smatramo da ovaj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.

Nedim Salaharević je nedavno svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici tokom istog perioda. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima.

Ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava. Pozivamo nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i da osiguraju sigurnost Nedima Salaharevića.

Također želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke.

Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima.

Neka pravda i mir prevladaju nad strahom i nasiljem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije