Udruženje novinara Srbije brani Bazdulja: Ovo je hajka na Muharema

4
Radiosarajevo.ba
Udruženje novinara Srbije brani Bazdulja: Ovo je hajka na Muharema
Radiosarajevo.ba / Muharem Bazudlj, Emir Kusturica, Peter Handke

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopćilo je danas da je preneraženo "kampanjom punom uvreda i mržnje" koja je na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini pokrenuta "protiv istaknutog novinara, književnika" i člana rukovodstva UNS-a Muharema Bazdulja.

UNS navodi da je "kampanja uvreda i mržnje" pokrenuta poslije objavljivanja snimka na kom u Andrićgradu Bezdulj pjeva u društvu kontroverznog nobelovca Petera Handkea i režisera Emira Kusturice.

Snimak lumpovanja u društvu negatora genocida, i to u Andrićgradu, u Višegradu, gradu koji je poznat po nekim od najstrašnijih ratnih zločina tokom protekle agresije poput "žive lomače" i silovanja u zloglasnoj Vilinov vlasi, očekivano, šokirala je javnost u Bosni i Hercegovini, te je izazvala brojne reakcije žrtava, intelektualaca i javnosti.

U saopćenju UNS upozorava da je "hajka na Bazdulja", u kojoj je Peter Handke nazivan "negatorom genocida", potpirivana i iz bosanskih redakcija.
"Sarajevsko Oslobođenje svom je nekadašnjem uredniku i višestruko nagrađivanom novinaru zbog prisustva u Andrićgradu ekspresno ukinulo i kolumnu, a glavna urednica se izvinjavala čitaocima zbog 'uznemiravanja uzrokovanog snimkom sa privatne zabave u čast Petera Handkea'", navodi se u saopćenju.

UNS ističe da je šokiran što se hajci priključio i Aleksandar Hemon, poznati pisac i profesor na Prinston Univerzitetu, koji se u javnosti predstavlja kao borac protiv nacionalizma i svake etničke isključivosti.
To novinarsko udruženje smatra da su napadi na Muharema Bazdulja, kao i pokušaji "otkazivanja" i "ukidanja" njegove slobode izražavanja, "izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu".
UNS je izrazio punu podršku kolegi Bazdulju, koji je i kandidat za člana Suda časti na izborima u Udruženju zakazanim za 29. maj ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije