Sarajevo / Udruženje BH novinari: Pozdravljamo naplatu RTV takse uz račun za struju

04. 08. 2017. u 16:15:00 Fena

Shares: 0

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozdravlja potpisivanje ugovora između RTV Bosne i Hercegovine (BHRT) i RTV Federacije BiH (RTVFBiH) s Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse.

Ističu da je to razumna i legitimna odluka dva javna servisa te jedini način sprečavanja finansijskog kolapsa sistema javnog emitiranja u BiH. 

Očekuju da se sličan sporazum uskoro potpiše i sa Elektroprivredom HZHB Mostar, kao i da RTV Republike Srpske (RTRS) pristupi potpisivanju odgovarajućeg ugovora sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Na taj način bi se, dodaju iz udruženja, harmonizirali načini naplate RTV takse na cijelom teritoriju BiH, te osigurala efikasna primjena zakonskih propisa u oblasti ubiranja i raspodjele prihoda ostvarenih naplatom RTV takse u oba bh. entiteta i Brčko Distrktu.

Istovremeno, Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim nastavak "političkih i nacionalnih pritisaka" na javne servise u BiH kroz pokretanje peticije protiv plaćanja RTV takse uz račun za struju i navodne kolizije ugovora sa EPBiH i Zakona o zaštiti potrošača, saopćeno je iz tog udruženja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA