Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipu BHRT-a

Radiosarajevo.ba
Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipu BHRT-a
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak u Konjicu, tokom povratka sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega.

Grupa od petnestak maskiranih mladića, odjevenih u crvene majice i sa povezima preko glave nasrnula je na kombi BHRT-a, kojom prilikom su nanijeli teže povrede vozaču i pričinili značajnu materijalnu štetu, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtezih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija.

Brutalni atak na kolege sa BHRT-a nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar.

"Cijenimo da je napad na ekipu BHRT-a u Konjicu politički motiviran, kao i raniji napadi na ekipe drugih redakcija. Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege BHRT–a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija", saopćeno je iz Udruženja.

BH novinari podsjećaju da još uvijek nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare tokom februarskih protesta u Tuzli.

Pozivaju nadležne policijske i pravosudne organe HNK-a da što prije identifikuju i kazne napadače.

"Ukoliko to izostane, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija", stoji u saopćenju BH novinara.

Ovakav stav UO BH novinara nameće se i iz činjenice da je prilikom ranijih nasrtaja na novinare izostala reakcija javnosti, pri čemu su, kako se navodi, neugodno iznenađeni da napadi na novinare nisu pokrenuli reakciju nevladinih organizacija koje zagovaraju demokratske pa i medijske slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije