Udruženja žrtava ogorčena: Negator genocida predložen da nadzire strategiju

7
Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava ogorčena: Negator genocida predložen da nadzire strategiju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Potočari

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputili su saopćenje za javnost povodom prijedloga da Milorad Kojić bude član Nadzornog tijela za praćenje realizacije Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina

"Oštro se protivimo da Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju.

Podsjećamo, Milorad Kojić je pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koja su po njegovoj ocjeni 'lažno svjedočila' u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Tražimo od ministara u Vijeću ministara BiH da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN", istaknuto je u saopćenju za javnost kojeg potpisuju Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, i Munira Subašić, predsjednica Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Iz ovih udruženja su dostavili i odgovor predsjednika MRMKS-a Carmela Agiusa na zahtjev Kojića od 31. jula 2019. godine.

Odgovor Carmela Agiusa - undefined

Foto: Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Odgovor Carmela Agiusa

Odgovor Carmela Agiusa - undefined

Foto: Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Odgovor Carmela Agiusa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije