Majke Srebrenice pisale Agiusu: Dačić potvdio sumnje o masovnim grobnicama u Srbiji

2
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice pisale Agiusu: Dačić potvdio sumnje o masovnim grobnicama u Srbiji
Arhiv / Carmel Agius

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, uputili su pismo Carmelu Agiusu, predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Između ostalog, upozorili su na istupe u javnosti Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, kojim se, kako su naveli u pismu, stavlja meta na čelo svima u susjednoj zemlji koji govore o postojanju masovnih grobnica Albanaca.

Njihovo pismo Agiusu prenosimo u cjelosti:

"Poštovani,

Nakon što smo vas upoznali o besramnim napadima na zaštićene svjedoke u predmetima ratnih zločina koje je javno najavio direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, Milorad Kojić, u javnosti se pojavio intervju ministra vanjskih poslova Srbije, Ivice Dačića, koji na bezobziran način stavlja metu na čelo svima u Srbiji koji govore o postojanju masovnih grobnica Albanaca na teritoriji Srbije.

Mi već dugi niz godina opravdano sumnjamo da na teritoriji Srbije postoje masovne grobnice u kojima se nalaze posmrtni ostaci Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, a Ivica Dačić je na ovaj način potvrdio naše sumnje i na indirektan način zaprijetio svima koji se drznu o tome govoriti da će biti izloženi progonu od strane državnog aparata kojeg Dačić predstavlja.

Poštovani,

Molimo Vas da u skladu sa Vašim ovlaštenjima preduzmete neophodne mjere prema ministru Dačiću i da obavijestite Vijeće sigurnosti UN-a o beskrupuloznom obračunu Srbije sa svima koji i pomisle da progovore o postojanju masovnih grobnica na njenoj teritoriji", naveli su u pismu Agiusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije