Dijalizni pacijenti u srijedu se isključuju s aparata za hemodijalizu

Radiosarajevo.ba
Dijalizni pacijenti u srijedu se isključuju s aparata za hemodijalizu
Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata najavljuje da će se u srijedu, 5. oktobra, od sedam do deset sati isključiti pacijenti s aparata za hemodijalizu.

"Uz pacijente KCUS-a, ispred DIP-a bit će prisutni i pacijenti Satelitskog hemodijaliznog centra Ilidža, koji će na isti način odbiti da se uključe na aparate u svom centru. Podršku svojim kolegama dat će i transplantirane kolege.

Na ovakav potez, pacijente je primoralo neusvajanje Izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u Federaciji BiH, mali broj transplantacija i loše stanje dijaliznih centara u FBiH, te zbog zanemarenosti ove populacije pacijenata od institucija. 

Trenutno u BiH oko 3.000 pacijenata ide na hemodijalizu, od kojih se bar 2.000 dijalizira u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cjelosti se vratiti svakodnevnom načinu života. U BiH je veliki broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetre, gušterače i drugih tkiva, jedina nada da dobiju normalan život", poručili su iz UDIT-a.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu, nije uskratio uslugu nijednom pacijentu. Do sada je usluga pružena za 1493 pacijenta, saopćeno je iz KCUS-a. U Klinici urgentne medicine od 13. oktobra do danas pregledano je 1148 pacijenata. U internističkoj ambulanti 446 i hirurškoj 702 pacijenta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije