Dijalizni pacijenti na protestima ispred Parlamenta FBiH: Tražimo hitne promjene

Radiosarajevo.ba
Dijalizni pacijenti na protestima ispred Parlamenta FBiH: Tražimo hitne promjene
Veliki broj dijaliznih i transplantiranih pacijenata, ali i onih koji čekaju transplantaciju, okupio se danas na protestnom skupu ispred Parlamenta Federacije BiH, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo tretmanom prema njima.

Oni ovim protestima žele napraviti pritisak na zastupnike u Parlamentu FBiH kako bi što brže poradili na usvajanju izmjena i i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

"Oko 2000 građana FBiH koji su trenutno na dijalizi, uz još nekoliko stotina drugih kojima je potrebna transplantacija organa, već tri godine čekaju na izmjene i dopune zakona o Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Ovaj zakon osigurao bi takozvani pretpostavljeni pristanak doniranja organa, koji podrazumijeva da ako neko ne želi donirati organe mora tu želju izraziti za života, a u protivnom se pretpostavlja da se doniranje podrazumijeva", kazala je Eldina Softić, moderatorica ovog skupa i jedna od dijaliziranih pacijentica iz Tuzle.

Udruženje je definiralo zahtjeve i rokove za njihovo realiziranje, te će sve to danas uputiti prema određenim institucijama. Među ovim zahtjevima je hitno usvajanje Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, za što je dat rok Parlamentu FBiH od 60 dana.

Od Federalnog ministarstva za zdravstvo zahtijevaju izvještaje o radu transplantacijskih koordinatora po bolnicama i broju utvrđenih moždanih smrti. Također, istaknuli su i da traže od ovog ministarstva što hitniju obradu pacijenata koji bi bili stavljeni na liste čekanja za određene organe.

Od osnivača dijaliznih centara traže da odmah sagleda stanje aparata za dijalizu koji su prešli tri do četiri puta više sati od dozvoljenih 15.000, te da na osnovu zatečenog stanja bude osiguran novac za njihovo zanavljanje u što kraćem roku (3 do 12 mjeseci).

Među zahtjevima prema FMZ je i izvještaj Komisije za dijalizu o tome da li su ispunjeni uvjeti iz Pravilnika o obavljanju djelatnosti dijalize (jedan ljekar na 8 do 12 dijaliza dnevno, jedna medicinska sestra-tehničar na četiri bolesnika na dijalizi).

Od Ministarstva traže da hitno obnovi sporazum s Ministarstvom Hrvatske vezano za transplantaciju jetre „a po mogućnosti saradnju proširiti i na transplantaciju srca i drugih organa“.

Od FMZ traže i da se uključi u javnu kampanju o transplantaciji i darivanju organa i na taj način podrži rad Donorske mreže u BiH.

Od kliničkih univerzitetskih centara u Tuzli i Sarajevu traži se da komisije (koje donose odluke o upućivanju pacijenata na liječenje u inozemstvo) budu kooperativnije, brže i produktivnije „jer vrijeme nije saveznik osobama koje čekaju na transplantaciju ili drugi vid liječenja“.

"U slučaju da se u navedenom ili razumnom roku ništa ne promijeni mi, pacijenti s hemodijalize, spremni smo se isključiti s hemodijalize i tako riskirati živote da bismo natjerali relevantne pojedince i institucije da rade svoj posao i tako pomognu u rješavanju problema svih onih kojima je transplantacija jedini spas i šansa za novi život, ali i da bi se popravila situacija na dijalizama u FBiH", saopćeno je danas s protesta ispred Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije