Posjete / Učvršćen dogovor Vlade KS i Barcelona o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću

25. 04. 2022. u 17:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Kantona Sarajevo i Barcelona učvrstili su saradnju i dogovor o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću, u slučaju da španjolski grad u svojoj aplikaciji za Zimske olimpijske igre 2030 delegira Sarajevo kao jednu od lokacija održavanja igara, što je historijska prilika da vratimo olimpijadu u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Iz Vlade KS je danas saopćeno da su spremni osigurati preduslove, uključujući i novac, neophodan za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, ukoliko Barselona u svojoj aplikaciji za Zimske olimpijske igre 2030 delegira Sarajevo kao jednu od lokacija održavanja igara što je historijska prilika da vratimo olimpijadu u Sarajevo.

"Ovo je istaknuto tokom sastanka u Barseloni koji je delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom održala sa Alejandrom Blancom predsjednikom Španskog olimpijskog komiteta.

Sa sastanka u Barceloni - undefined

Foto: Vlada KS: Sa sastanka u Barceloni

Predsjednik Blanco je premijeru Forti i ministru kulture i sporta Samiru Avdiću prezentirao koje su aktivnosti u toku sa ciljem podnošenja ponude Španije za organizaciju ZOI 2030 izrazivši podršku naporima Vlade Kantona Sarajevo da pokrene aktivnosti revitalizacije bob staze na Trebeviću", navodi se u saopćenj iz Vlade KS.

Podršku tom nastojanju su na sastanku iskazali i dogradonačelnici Barcelone Laura Perez Castano i Jordi Marti kao i Felip Roca, direktor za međunarodne odnose Grada Barcelona na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovin u Kraljevini Španiji Danka Savić, kao i počasni konzul BiH u Barceloni Ramon Jufresa Duran.

"Delegacija Vlade KS se tokom posjete sastala i sa predsjednikom i potpredsjednicom Fudbalskog kluba Barselona Joan Laporta i Elenom Fort, predsjednikom Kraljevskog teniskog kluba „Barcelona 1899“ Josepom Jordi Cambra i Santiagom Tintoreom, sinom počasnog predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Sarajeva Juan Maria Tintorea.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo će se tokom posjete Barseloni sastati i sa predstavnicima Parlamenta i Vlade Katalonije sa kojom Vlada KS ima potpisan Sporazum o saradnji iz 2008. godine", dodano je u saopćenju Vlade KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)