Učenicima u Srebrenici upisan 'jezik bošnjačkog naroda'

Fena
Učenicima u Srebrenici upisan 'jezik bošnjačkog naroda'
Učenicima koji pohađaju osnovnu školu na području Srebrenice u knjižice i svjedočanstva upisan je jezik bošnjačkog naroda umjesto bosanskog jezika.

Direktor Dragi Jovanović potvrdio je ovu informaciju i rekao da je škola postupila po uputstvu Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS-a.

"Zvanično je da je u dokumente upisan 'jezik bošnjačkog naroda' umjesto bosanski jezik. Postupili smo prema obavještenju Ministarstva i tako je i ostalo. Nadam se da će se do početka nove školske godine riješiti ovaj problem", rekao je Jovanović, koji je dodao da bošnjački učitelji i nastavnici nisu potpisali dokumente u kojima stoji „jezik bošnjačkog naroda“.

"Tu odgovornost preuzeo sam na sebe", rekao je Jovanović.

Roditelji bošnjačke djece su najavili da neće preuzeti takve dokumente te najavili tužbe i pritom stavu ostaju i dalje.

"Stav roditelja ostaje isti. Mi nećemo preuzeti dokumente u kojima stoji upisan 'jezik bošnjačkog naroda'. Mi ćemo ići na kolektivnu tužbu protiv direktora škole i ministarstva", rekao je Munir Habibović. predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice.

Zvanično je danas završena školska 2015./2016. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije