Pitanje bosanskog jezika: Roditelji angažirali advokata

Anadolija
Pitanje bosanskog jezika: Roditelji angažirali advokata
Arhiv / Ilustracija
Roditelji 489 učenika Osnovne škole ˝Meša Selimović˝ iz Janje kod Bijeljine, dogovorili su se da neće prihvatiti đačke knjižice ako u njima kao maternji bude naveden tzv. „jezik bošnjačkog naroda“.

Advokat Tomić iz Dječije ambasade Međaši, rekao je da su sva prava na našoj strani. Dogovor je da, kada krajem mjeseca budu dodjela đačkih knjižica i roditeljski sastanak, roditelji odu na sastanak, ali djeca neće preuzeti knjižice ako u njima ne bude naziv bosanskog jezika. U suprotnom, podnosimo tužbe“, izjavio je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska.

Baćevac je istaknuo da će roditelji, ako je potrebno, sa tužbama „ići i do Milorada Dodika, predsjednika RS-a“.

„Predsjednik ovog entiteta, na mig iz Srbije, ruši ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Bit ćemo u kontaktu sa roditeljima djece iz Srebrenice, Zvornika i drugih mjesta u kojima se također vrši diskriminacija učenika Bošnjaka“, poručio je Baćevac.

Roditelji učenika navode da proteklih 13 godina nije bilo nikakvih problema kada je naziv jezika u pitanju. Od 2003. u centralnoj školi „Meša Selimović“, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Historija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizira u Tuzlanskom kantonu.

Duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se „jezik bošnjačkog naroda“.

Zbog upisa u srednje škole, svjedočanstva u kojima je naveden tzv. bošnjački jezik, bilo je primorano preuzeti 55 učenika koji su u navedenoj školi završili deveti razred.

Inače, Janja je najveće povratničko mjesto u bh. entitetu Republika Srpska, u koje se vratilo gotovo svo predratno bošnjačko stanovništvo. Prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice Janja, danas u ovom mjestu, na obali rijeke Drine, živi 6.500 Bošnjaka, a iako je dio stanovništva odselio u inostranstvo, svi su zadržali svoju imovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije