U zeničkoj bolnici zaražena 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenika

2
Radiosarajevo.ba
U zeničkoj bolnici zaražena 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenika
Foto: Zenica.ba / KBZ Zenica

U Kantonalnoj bolnici Zenica koronavirusom zaražena su 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji, dok je još pedesetak ljudi u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima, što usložnjava rad ove zdravstvene ustanove, rekao je danas direktor te bolnice Rasim Skomorac.

Skomorac je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati liječenje, preglede i kontrole pacijentima pozitivnim na koronavirus, ali i svim drugima, javlja Srna.

On je naglasio da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika oboljelih koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

Skomorac je naveo da više od 70 posto pacijenata zaraženih koronom ima potrebu za podršku kiseonikom, dok je šest na respiratoru.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je danas saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za virus korona za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj, saopćeno je iz kantonalne Vlade.

Vlada je u petak odobrila sredstva u iznosu od 306.000 KM kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, te 6.000 komada ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije