U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi

0
Radiosarajevo.ba
U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi
Foto: Screenshot / Ilustracija / MUP ZDK

U petak, 18. oktobra, dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici je zaprimila anonimnu dojavu da je u prostorijama Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica postavljena eksplozivna naprava.

"Na mjesto događaja odmah su izašli policijski službenici koji su poduzeli hitne aktivnosti na osiguranju mjesta događaj, kao i evakuaciji učenika i školskog osoblja, nakon čega je izvršen detaljan kontradiverzioni pregled svih prostorija škole. Poduzetim radnjama utvrđeno je da se radilo o lažnoj dojavi.

Paralelno sa navedenim postupanjem, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su poduzimali intenzivne mjere i radnje na utvrđivanju identiteta osobe koja je izvršila predmetnu dojavu.

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Kao rezultat poduzetih aktivnosti, došlo se do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela može dovesti ženska osoba, inicijala B.F., rođena 2005. godine, iz Zenice, koja je locirana od strane policijskih službenika i lišena slobode.

Nad istom je zavedena kriminalistička obrada, te će biti ispitana u svojstvu osumnjičenog lica na okolnosti izvršenja krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ova uspješna policijska akcija je rezultat koordiniranih aktivnosti poduzetih u saradnji i uz podršku Obavještajno- sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Sa ciljem preveniranja ovakvih slučajeva, ovom prilikom posebno ukazujemo roditeljima na njihovu obavezu dužnog staranja o maloljetnoj djeci, kao i na potrebu stalnog nadzora nad istim.

Posebno naglašavamo da su ovakve radnje maloljetnika nezakonite, te da će policijski službenici ove uprave policije u svim slučajevima kada utvrde da je maloljetnik izvršio lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, protiv istog nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH, sopštili su iz MUP-a ZDK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije