U Zenici održani veliki protesti zbog ubistva Aldina Matića: "Ja samo tražim pravdu"

0
Radiosarajevo.ba
U Zenici održani veliki protesti zbog ubistva Aldina Matića: "Ja samo tražim pravdu"
Foto: Zenicablog / Protesti u Zenici

Na trgu Alije Izetbegovića u Zenici porodica ubijenog Aldina Matića organizovala je protestni skup s kojim žele ukazati, kako kažu, na 'sporost i ponašanje tokom istražnih radnji koje su uslijedile nakon što je njihov sin i brat ubijen krajem decembra prošle godine'.

Podsjećamo, 27. decembra uvečer u Dolači kod Zenice dogodilo se ranjavanje, kada je iz puške ustrijeljen maloljetni A. M. On je 18. januara preminuo u KCUS Sarajevo od zadobijenih povreda.

Današnjem protestu prisustvovalo je nešto više od stotinu Zeničana i Zeničanki, a prisutnima su se obratili članovi porodice i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Na današnjem skupu porodica Aldina Matića je navela da se tokom ovih nešto više od mjesec dana radilo na sakrivanju dokaza i da se radi sve da do pravde ne dođe.

"Ja samo tražim pravdu. Da se kazni počinioc, njegov otac. Ja ništa više ne tražim, da Tužilaštvo radi svoj posao da ih zatvori, a ne da hodaju. Ništa više, meni ne treba ništa više, samo pravda da ne bi bilo više Aldina. Mi nismo dobili nijedan nalaz i ne znamo ništa o obdukciji, nama niko ništa ne daje, niti nas informišu. Gdje god smo pokucali na vrata nema informacija, ne mogu nam dati informaciju. Istraga se vrši, pa koliko se to istraga vrši. Dijete je upucano 27.12., dijete je umrlo 18.1. ja kako znam po zakonu se odmah pritvori neko kad se puca, kad se ubije neko. Oni ništa, apsolutno ništa ne poduzimaju” istakla je majka Aldina Matića, Zlata Matić.

Porodica navodi da organi ne rade svoj posao i da se manipuliše ovim slučajem.

Iz MUP-a ZDK su nedavno na upite Zenicabloga odgovorili:

"Poštovani, vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da je dan nakon prijavljenog događaja u službenim prostorijama Sektora kriminalističke policije, Uprave policije, u svojstvu osumnjičenog ispitan mldb. S.V, rođen 2007. godine, na okolnosti događaja.

Saslušani su svjedoci koji su mogli dati obavijesti o krivičnom djelu, učinitelji, kao i o drugim važnim okolnostima, pronađeni i izuzeti tragovi su dostavljeni na vještačenje, te su provedene i sve druge istražne radnje, a dana 29. 01. 2024. godine Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv mldb. S.V., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Prouzrokovanje smrti iz nehata”.

Što se tiče navoda o eventualnim prijetnjama potencijalnim svjedocima, obavještavamo Vas da Uprava policije ne raspolaže takvim saznanjima, odnosno nije evidentirana bilo kakva prijava, a koja bi se odnosila na prijetnje upućene svjedocima u ovom događaju, navodi se u odgovoru Uprave policije MUP-a ZDK – Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje, kojeg potpisuje policijski službenik Samir Valentić.

Prema Članu 168. Krivičnog zakona Federacije, smrt uzrokovana iz nehata se može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora, a sudska praksa u BIH podrazumijeva uvrštavanje olakšavajućih (ali i otežavajućih) okolnosti za svakog prilikom izricanja ovakvih kazni, pa kazne nekad budu i niže od predviđenog raspona".

Više na: https://www.zenicablog.com/videofoto-odrzan-protestni-skup-pravda-za-aldina-matica/

Posted by Zenicablog on Wednesday, February 7, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije