Kroz 'rad za opće dobro na slobodi' uspješno implementirano 28 presuda

Fena
Kroz 'rad za opće dobro na slobodi' uspješno implementirano 28 presuda
Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je i prihvatila informaciju o implementaciji alternativne sankcije - rad za opće dobro na slobodi.

Ovo je predložilo je Ministarstvo za pravosuđe i upravu koje je nadležno za izvršavanje spomenute alternativne krivične sankcije na području ovog kantona.

"Rad za opće dobro na slobodi je alternativna krivična sankcija, kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom - rad za opće dobro na slobodi, u trajanju od najmanje deset, do najviše devedeset radnih dana", navodi se u informaciji.

Tokom 2015. godine Ministarstvu za pravosuđe i upravu su dostavljene 72 presude općinskih sudova s područja ZDK-a, od kojih je 63 dostavio Općinski sud u Zenici.

Implementiranjem 28 presuda s područja Zeničko-dobojskog kantona ostvarene su uštede za Federaciju BiH u visini od 591.000 KM.

Izvršavanjem alternativne sankcije rada za opće dobro na slobodi postižu se i ekonomski efekti za poslodavce kod kojih se izvršava sankcija rada za opće dobro na slobodi, s obzirom na to da dobivaju radnu snagu koju ne plaćaju iz svojih sredstava.

"Alternativna sankcija rada za opće dobro na slobodi je posebno važna i ima posebnu korist za zajednicu i osuđenu osobu", ističu u Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK-a.

Ovo ministarstvo planira povećati broj potencijalnih poslodavaca kod kojih bi se izvršavala navedena sankcija, vršiti obuku novih povjerenika, voditi podatke o svim presudama, raditi analize na osnovu postojeće baze podataka, izrađivati brošure i priručnike za obuku, nastaviti i uvećati aktivnosti na podizanju svijesti stručne i opće javnosti o značaju ove sankcije, te vršiti medijsku promociju.

Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK-a potpisalo je i primjenjuje ugovore o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi s više javnih preduzeća s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Posebno intenzivna saradnja je ostvarena sa JP "ViK" Zenica, "Alba Zenica“, JU Dom za stara lica Zenica, JKP "Gradska groblja“ Visoko i ŠPD Zavidovići - "Šumarija“ Visoko, koji su iskazali maksimalno povjerenje ovoj alternativnoj sankciji i pružili podršku osuđenim osobama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije