U Vogošći održana tribina "zločin ateizma": Pogledajte kako je bilo i ko je došao

18
Radiosarajevo.ba
U Vogošći održana tribina "zločin ateizma": Pogledajte kako je bilo i ko je došao
Foto: Facebook / Tribina 'Zločin ateizma' u Vogošći

U Vogošći je večeras, u organizaciji Omladinskog udruženja Tempo, održana tribina "Zločin ateizma".

Tribina je, zbog naziva iste, uzburkala javnost i pokrenula brojne kritike, a među reakcijama bila je i ona Timura Vilića, predsjednika Foruma mladih Naše stranke, koji je upozorio da je "iz naziva tribine jasno da se radi o govoru mržnje i huškanju".

"Ateizam nije zločin već legitiman svjetonazor u svim sekularnim državama", poručio je on jučer uz zahtjev da se tribina ne održi. On je kazao kako ovakve tribine ne smiju biti dozvoljene uopšte, a pogotovo ne u javnim ustanovama koje žive od poreza svih građanki i građana, uključujući i ateiste.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Timur Vilić: Tribina "Zločin ateizma" ne smije biti održana u javnoj ustanovi u Vogošći

Timur Vilić: Tribina "Zločin ateizma" ne smije biti održana u javnoj ustanovi u Vogošći

"Tražimo zabranu održavanja tribine u JU KSC Vogošća. Također tražimo da Općina Vogošća prestane finasirati Omladinsko udruženje Tempo koje je organizator sporne tribine", naveo je Vilić.

Ipak, tribina je večeras održana, a iz Udruženja Tempa su zahvalili "pojedincima i organizacijama na pruženoj podršci povodom napada na naše udruženje i naše pravo na mišljenje".

Voditelj javne tribine bio je islamski učenjak Dževad Gološ.

Zahvaljujemo svim pojedincima i organizacijama na pruženoj podršci povodom napada na naše udruženje i naše pravo na...

Posted by Omladinsko Udruženje Tempo on Tuesday, December 20, 2022

"Također zahvaljujemo i medijima koji su prenijeli vijest o tribini i na taj način podstakli veliki broj ljudi da večeras budu naši gosti u rekordnom broju. Pozivamo medije da sa jednakim žarom i dalje prate naš rad, osobito humanitarni i na taj način pomognu realizaciju naših projekata, na korist brojnih socijalno - ugroženih građana naše domovine. Volimo svoju Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji joj žele dobro, bez obzira na bilo koju orijentaciju", naveli su na društvenim mrežama.

N1 je naveo da su tribini večeras prisustvovali i političari iz Stranke demokratske akcije (SDA), Faruk Kapidžić i Haris Zahiragić.

Također, organizatori događaja su za ovu televiziju rekli da im nije u cilju širenje govora mržnje, te da je ovaj događaj "edukativnog karaktera".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije