U vodi za piće u Travniku pronašli parazita, analize zadovoljavajuće

Radiosarajevo.ba
U vodi za piće u Travniku pronašli parazita, analize zadovoljavajuće
YouTube / Prtscr
Tokom punjenja dječijeg bazena u mjestu Slimena u Srednjebosanskom kantonu u vodovodnoj mreži otkriven je parazit.

Parazit kojeg su građani pronašli i snimili izgledom podsjeća na malu zmiju, te nije prvi put da su slični organizmi pronađeni u vodovodnoj mreži koja je povezana sa izvorištem Skok.

"Izolovani slučaj prisustvo crva/nematoda u vodi za piće može biti rezultat oštećenja lokalne mreže", naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona.

Kako su naveli, Zavod vrši redovnu mikrobiološku i fizičko–hemijsku analizu u skladu sa odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Na području općine Travnik uzima se svaki mjesec 37 uzoraka vode na mikrobiološku i fizičko-hemijsku analizu iz rezorvoara i distributivne mreže. Dosadašnji rezultati mikrobiološke i fizičko –hemijske analize u vodi za piće iz distributivne mreže u Travniku su zadovoljavajući bez obzira na sušne periode.

Svjetska zdravstvena organizacija ne normira dozvoljen broj nematoda u vodi za piće.

Zavod za javno zdravstvo je u stalnom kontaktu sa Javno-komunalnim preduzećem Travnik u smislu unapređenja ,,tehničko- tehnoloških mjera“, naveli su iz Zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije