U Vitezu obilježena godišnjica smrti osmero djece čiju su igru prekinule granate

Radiosarajevo.ba
U Vitezu obilježena godišnjica smrti osmero djece čiju su igru prekinule granate
Foto: Centar za nenasilnu akciju / Obilježena godišnjica stradaloj djeci u Vitezu

U Vitezu je danas obilježena 28. godišnjica pogibije osmero djece, čiju je igru prekinula eksplozija granate ispaljena s položaja Armije RBiH.

Na dječjem igralištu, u naselju Podgradina, tog kobnog 10. juna 1993. godine na licu mjesta poginulo je petero djece, troje je preminulo u bolnici, dok je šestero djece ranjeno.

U tom napadu, Ivan Garić iz Viteza izgubio je brata i sestru, a i sam je bio teško ranjen.

Garić kaže da su porodice ubijene djece izgubile povjerenje u pravosudne institucije, odnosno nadu da će odgovorni za ovaj zločin ikada biti procesuirani.

„Nemamo nikakvih novih saznanja, niti informacija. Samo to što godinama slušamo, da Tužilaštvo BiH ima otvoren predmet. Materijale koje sam imao proslijedio sam Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), iz koje su me nekoliko puta kontaktirali i prenio sam im svoje frustracije“, kazao je Garić za Fenu.

Uz nesankcioniranje odgovornih, ogorčen je i odnosom svih nivoa vlasti prema ovom zločinu.

„Naravno da smo razočarani jer niko nije kažnjen, ali ima i drugih problema koji su se mogli mnogo lakše riješiti. Međutim, kako da očekujemo pravdu i da sud nešto uradi, kada u Vitezu nema ni ulice posvećene poginuloj djeci i kad smo godinama izloženi problemima oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za spomen-obilježje. Sve se svede na godišnjicu, a godina je duga i nije samo jedan dan“, kazao je Garić.

U eksploziji minobacačke granate, ispaljene 10. juna 1993. godine, poginuli su Sanja Garić (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), te Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Godišnjica stradanja obilježena je, kao i se svake godine, misom zadušnicom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju Osmica u Vitezu.

“Dragi naši anđeli, mi vas ovdje nismo zaboravili. Kao vjernici, došli smo ovdje da slavimo euharistiju koja je vrhunac kojem teži djelovanje Crkve. To je izvor iz kojeg se mi napajamo i hranimo. Došli smo kako bi i ovaj put svome Gospodinu kazali da smo zahvalni što stojimo pred Tobom i Tebi služimo, kao što su ti služila i naša nevino ubijena djeca. Molimo i molit ćemo, ali doista srcem moliti, i praštati u duhu Isusovom, i onima koji su to uradili”, kazao je fra Bavrka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije