Vozače u Sarajevu jutros na pumpama dočekao rekord: Ovo su nove cijene goriva

10
A. S.
Vozače u Sarajevu jutros na pumpama dočekao rekord: Ovo su nove cijene goriva
Foto: Fmt.gov.ba / Cijene goriva u Sarajevu, 29. mart 2022.

Litar dizela od jutros u Sarajevu košta 3,46 KM i ovo je novi rekord na benzinskim pumpama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema podacima kojima raspolaže portal Radiosarajevo.ba, ponovo su na "udaru" vozači koje voze automobile na dizelski pogon, tako da smo zabilježili novi rekord - litra dizela "skočila" je za 24 sata za 10 feninga.

U odnosu na početak marta, i litar benzina je skuplji za 20 feninga. Zabilježili smo da je početkom marta  najniža cijena litre benzina iznosila 2,66 KM, a već danas 2,86 KM.

Kao što smo već pisali, cijena dizel povećana zbog njegovog manjka na svjetskom tržištu, prije svega, usljed smanjenog snabdjevanja iz Rusije. To je i osnovni razlog za veliku razliku između cijena dizela i benzina, ne samo u BiH, već i u regionu.

"Cijene sirove nafte i derivata na berzama bilježe stalni rast. Cijena barela na američkom tržištu jutros je bila 112,60 dolara. Trenutno se cijena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cijenu sirove nafte i benzina", kazao je Almir Bečarević, ekspert za energetiku.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 29. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,86 do 3,16KM/litru;
- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,11 do 3,46 KM/litru.

U manjem bh. entitetu RS, cijena je na pojedinim pumpama već snižena u odnosu na proteklu sedmicu i do 15 feninga.

Od jutros su nove cijene goriva i u Hrvatskoj. Obični dizel od ponoći košta 13,5 kuna (3,50 KM), a premium dizel čak 14,8 kuna (3,81 KM).

U našoj galeriji, pogledajte gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo danas, 29. marta:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije