Stručnjak pojasnio zašto je dizel skuplji na pumpama u BiH od benzina

5
A. S.
Stručnjak pojasnio zašto je dizel skuplji na pumpama u BiH od benzina
Foto: Radiosarajevo.ba / N1 / Almir Bečarević o cijenama goriva u BiH

Cijena dizela je povećana zbog njegovog manjka na svjetskom tržištu, prije svega, usljed smanjenog snabdjevanja iz Rusije, tvrdi sagovornik portala Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, ekspert za energetiku.

Posljednjih dana, dvije sedmice nakon invazije Rusije na ukrajini, na tržištu Bosne i Hercegovine došlo je do nagle razlike u cijenama naftnih derivata - dizela i benzina na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona, pa i Europe.

Naš sagovornik je i prije nekoliko dana naglašavao da je razlika od 60 feninga u cijeni između dizela i benzina zaista čudna, a sada stižu i odgovori stručnjaka.

Već ranije je portal Radiosarajevo.ba objavio da maksimalne cijene benzina i dizela isključivo prate kretanja cijena na svjetskom tržištu.

"Cijene sirove nafte i derivata na berzama bilježe stalni rast. Cijena barela na američkom tržištu jutros je bila 112,60 dolara. Trenutno se cijena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cijenu sirove nafte i benzina", priča nam Bečarević.

On kaže da je donedavno cijena benzina bila viša od cijene dizela i da su obje pratile cijenu sirove nafte.

"To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdjevanjem iz Rusije. Koliko sam uspio saznati 50 posto europskog tržišta dizela dolazi upravo iz Rusije, i to je glavni razlog zašto je velika razlika u odnosu na benzin. Kada je benzin u pitanju, potrošnja njega u Europi je manja, s tim da i europske rafinerije proizvode veće količine nego što je europskom tržištu potrebno u ovom trenutku", dodao je Bečarević.

U Sarajevu se više litar dizel goriva ne može kupiti ispod tri marke.

To je novi cjenovnik na benzinskim pumpama u glavnog gradu Bosne i Hercegovine koji se svakodnevno mijenja, a danas su cijene litre dizela na pojedinim pumpama u Sarajevu veće za pet feninga u odnosu na petak, 25. mart.

U to se uvjerio reporter portal Radiosarajevo.ba koji je obišao nekoliko lokacija u glavnom gradu naše zemlje.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 26. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,86 do 3,16 KM/litru;
- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,06 do 3,36 KM/litru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije