Tužilaštvo BiH formiralo prve predmete protiv negatora genocida

5
L.S.
Tužilaštvo BiH formiralo prve predmete protiv negatora genocida
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od danas, 28. jula idete u zatvor.

Da li je već bilo prijava protiv pojedinaca koji negiraju genocid, provjerili smo, pitali smo Tužilaštvo BiH.

"Zakon koji je donio visoki predstavnik Valentin Inzko, stupio je na snagu. Mi već imamo nekoliko prijava protiv određenih pojedinaca. Ne možemo govoriti o kome se radi, ono što možemo potvrditi jeste i da su građani podnijeli prijave", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ovim potezom, čini se da Zakon kojim se kažnjava negiranje genocida u BiH neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Ostaje da se vidi koliko će vremena trebati da se formiraju predmeti i pokrene zvanična procedura protiv prijavljenih pojedinaca koji negiraju genocid. 

S druge strane, negatori genocida, među njima i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, protiv njega je već potpisano više od 40 hiljada online prijava. 

Amir Hadžić, bh. youtuber pokrenuo je online peticiju za hapšenje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH nakon što je sam on pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

Hadžić je peticiju pokrenuo na internet platformi change.org pod nazivom “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”.

Bitno je istaći da broj potpisnika i dalje raste. 

Podsjećamo, u Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

Dakle, Zakon je stupio na snagu, a na OVOM linku možete pogledati odluku visokog predstavnika koja je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije