Prikupljeni potpisi za nastavak konstituirajuće sjednice

E. H.
Prikupljeni potpisi za nastavak konstituirajuće sjednice
Foto: Radiosarajevo.ba / U toku potpisivanje dokumenta koji ovjeravaju novoizabrani poslanici

U zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u toku je sjednica konstiuirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma ove institucije, gdje traje potpisivanje dokument koji ovjeravaju novoizabrani poslanici, a sve kako bi nastavili današnju konstituirajuću sjednicu i izabrali novo rukovodstvo doma. 

Potpisi za nastavak sjednice su prikupljeni do 16 sati.

Parlament FBiH: Nakon prve svađe zastupnici položili zakletvu, pa se opet posvađali

Sad se čeka da o tome budu obavješteni poslanici SDA i HDZ koji su napustili sjednicu, a nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) objavio prekid.

Svi zastupnici su dobili obavijest mail-om da je nastavak sjednice zakazan za 16:30. Predsjedavanje sjednicom preuzet će najstariji poslanik, a to je Mile Atlagić.

Podsjetimo, sjednica je prekinuta nešto prije 15 sati, nakon što je Damir Mašić (SDP) zatražio pauzu pd 15 minuta, jer je Edin Mušić (SDA) pokušao odgoditi raspravu o imenovanju novog rukovodstva doma. 

Mušić je obrazložio ovu odluku činjenicom da nisu formirani stranački klubovi koji bi prema Poslovniku trebali predložiti kandidate za novog predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća.

Onda je uslijedila glasna rasprava između Mušića i Mašića. Čule su se i međusobne optužbe za opstrukcije današnje sjednice. Mašić optužuje Mušića i SDA da "želi nazor da formira novu vlast".

Nakon burne rasprave, zastupnici SDA i HDZ napustili su salu.

Prema rezultatima izbora koji su održani 7. oktobra ove godine, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije