U toku julski upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
U toku julski upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo
Foto: Ustupljene fotografije / Arhiv

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u vezi upisa djece u predškolske ustanove saopštava kako je u toku julski upisni rok koji se odvija u dvije faze, i to elektronski, putem EMIS sistema.

Prva faza završena je 16. jula 2022. godine i podrazumijevala je popunjavanje slobodnih mjesta do broja djece koji je označen do optimalnog broja po pedagoškim standardima i normativima, a zbog mogućnosti upisa djece s teškoćama u razvoju.

Podsjećaju da se na svako dijete koje ima teškoće umanjuje broj djece za jedno slobodno mjesto, što je u potpunosti sa najboljim interesom svakog djeteta.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Vlada KS će sufinansirati najam stanova mladim bračnim parovima

Vlada KS će sufinansirati najam stanova mladim bračnim parovima

Nakon ove faze generisane su liste primljene djece. Liste sa oID-brojem i brojem bodova koje dijete ima oglašene su na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Napominju da su liste generisane putem softvera i ne postoji mogućnost ručnog intervenisanja na rang liste, jer je to bila namjera od samog početka uspostave novog načina upisa u predškolske ustanove.

Isti upisni rok nastavljen je 17. jula 2022. godine i trajat će do 27. jula 2022. godine. U ovoj fazi popunjavat će se slobodna mjesta do maksimalnog broja djece po odgojnim grupama u predškolskim ustanovama.

Djeca koja su već pohađala određeni vrtić, imala su pravo da rezervišu mjesto u tom vrtiću i takve djece je 6.362, jer je to bila praksa i u prethodnim godinama.

Nakon odabira vrtića do optimalnog broja na rang listama se nalazi 1.052 djece.

Broj slobodnih mjesta do maksimalnog broja (upis od 17.7 do 27.7.2022. godine) je 1.635, a broj djece koja učestvuju u odabiru vrtića u ovoj fazi julskog upisnog roka je 2.119.

Navedeni podaci ukazuju da je do sada pravo upisa steklo 7.417 djece, ali da će i nakon ovog upisa ostati oko 500 djece na listi čekanja.

Također ističu i kako ovaj sistem omogućava:

- praćenje ispunjenosti pedagoških standarda i normativa, što je važno za kvalitet odgojno-obrazovnog rada i sigurnost djece,

- jednake uvjete i jednake šanse za upis svakom djetetu, jer je ukinut ljudski faktor kao kriterij za upis djeteta u vrtić,

- praćenje stvarnog broja djece koja pohađaju predškolske ustanove, kako bi se kvalitetno vodile odgojno-obrazovne politike,

- efikasno provođenje programa sufinansiranja boravka za svu djecu u privatnim predškolskim ustanovama, što će potaknuti poduzetnike i poduzetnice da krenu u proces registracije privatnih predškolskih ustanova, u skladu sa standardima i propisanom procedurom, te poboljšati životni standard roditelja.

Napominju da će se sistem proširivati tokom cijele godine registracijom novih privatnih predškolskih ustanova, kao i novih vrtića u sastavu JU “Djeca Sarajeva” što će omogućiti smanjenje ili ukidanje liste čekanja.

Vlada KS objavila detalje: Kako će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima

Vlada KS objavila detalje: Kako će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima

Podsjećaju da se upis u predškolske ustanove u školskoj 2022/2023. godini odvija u skladu sa Instrukcijom broj :11-03/01-34-24216-1/22, koja je objavljena na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje i nalazi se na linku:

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/instrukcija_pu_0.pdf

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS ažurno informira roditelje putem platforme “EMIS predškolsko” gdje odgovaraju na pitanja, kreiraju listu često postavljenih pitanja i odgovora, te otklanjaju nedostatke koji se pojave u procesu.

Napominju da je ovo prva godina sistemskog uređenja ove oblasti. Ističu i kako je ovo prva godina primjene novog sistema, te dodaju kako je sasvim očekivano da će se nailaziti na izazove.

Također, sve informacije o online upisu u predškolske ustanove u 2022/2023. godini dostupne su na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, u sekciji Upis u predškolske ustanove 2022/2023. godini na linku: https://mo.ks.gov.ba/predskolsko.

Naglašavaju i kako će po okončanju julskog upisnog roka roditelji imati pravo izjaviti žalbu Ministarstvu za odgoj i obrazovanje ukoliko smatraju da je došlo do povrede njihovih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije