U toku istrage Tužilaštva i inspekcije: Šta se dešava na izgradnji autoputa u BiH?

4
Radiosarajevo.ba
U toku istrage Tužilaštva i inspekcije: Šta se dešava na izgradnji autoputa u BiH?
Prtscr / BHRT / Betonara radila bez dozvole?!

Dok se domaće kompanije bore sa mnoštvom različitih propisa, neke od stranih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini u velike građevinske projekte ulaze bez minimuma zakonskih uslova.

Jedan takav slučaj BHRT bilježi na izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, na poddionici Poprikuše – Nemila. Cijeli slučaj istražuje, pored inspekcije, i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, u centru naselja Donja Golubinja, kompanija "Čengiz" u rad je pustila pogon za proizvodnju betona i to bez poštivanja zakona i propisa države Bosne i Hercegovine.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nevjerovatan podatak potvrđen je u Ministarstvu prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona koje, kako ističu, nije izdalo ni urbanističku, kao ni okolinsku dozvolu za betonaru u Donjoj Golubinji.

U zeničkom Eko forumu tvrde - nisu iznenađeni jer je, prema njihovoj ocjeni, Bosna i Hercegovina El Dorado za strane kompanije:

"Kompanije koje ne moraju da poštuju zakone, koje mogu da rade šta hoće, koje institucije ili ljudi koji su u institucijama dobro štite i to je bezakonje", govori Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Iz zeničkog Eko foruma, koji je i regionalni Arhus centar dodaju da će u cilju zaštite okoliša pokrenuti određene mehanizme žalbi kod stranih finansijera koji kreditiraju izgradnju autoceste na ovom dijelu države. Potvrda sumnji da Čengiz krši zakone je i nalaz Federalne inspekcije. Zakonitost poslovanja Čengiza i svega što se tiče poddionice Poprikuše – Nemila predmet je interesovanja i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u pravnom licu CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. – podružnica Zenica postupajući federalni vodni inspektor donio je rješenje u kojem je izrečena upravna mjera zabrane upotrebe postrojenja za proizvodnju betona do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save", navode iz Federalne inspekcije, a iz Tužilaštva ZDK dodaju:

"Uvidom u Evidenciju ovog zužiteljstva utvrđeno je da su formirana dva predmeta u kojima se pominje navedeno pravno lice. Predmeti se nalaze u fazi prijave i poduzimaju se odgovarajuće radnje u cilju provjere navoda iz prijava. U cilju zaštite donošenja tužiteljske odluke, više informacija o predmetima se ne može učiniti dostupnim javnosti".

Iako argumenti i nadležne institucije tvrde drugačije, u Autocestama Federacije BiH i dalje ističu da se na poddionici Poprikuše – Nemila ne krše zakoni, kao i to da, prema njihovim saznanjima, nema sporova mještana protiv izvođača radova.

Sve ovo, kao i brojna druga pitanja BHRT je imao namjeru postaviti i predstavnicima izvođača radova, koji ni ovaj put nisu odgovorili na novinarski upit tako da će javnost, bar do raspleta istražnih radnji Tužilaštva ZDK, ostati uskraćena za brojna pitanja koja se, prije svega, odnose na zaštitu okoliša i budućeg kvaliteta života na području ovog dijela općine Žepče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije