U toku istraga: Da li je iz Tužilaštva BiH nestalo 70 hiljada KM

BIRN - Detektor.ba
U toku istraga: Da li je iz Tužilaštva BiH nestalo 70 hiljada KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U Tužilaštvu BiH donijeta je naredba da se utvrdi da li je nestalo 70.000 maraka iz predmeta „Elipsa“, pokrenutog zbog utaje poreza.

 Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), među izuzetim predmetima 2011. godine u predmetu „Elipsa“ bilo je i novca. Sumnja se da je nestalo 70.000 maraka.

Na upit da li je nestao novac iz predmeta „Elipsa“ i da li se o tome vodi istraga, Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je da nema komentara.

Prethodno je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da provjeravaju i navode o nestanku 55.000 maraka iz predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organizovanja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum sa Tužilaštvom BiH, ali zbog bjekstva nekih od optuženih predmet nije zatvoren, javlja BIRN - Detektor.ba.

Nakon što je tužilac Oleg Čavka, koji je bio zadužen za predmet Milaković, otišao na bolovanje, u novembru 2010. godine donesena je naredba da se predmet-novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH.

Tu naredbu je potpisao tužilac Božo Mihajlović. U Sudu BiH nam nisu odgovorili da li im je dostavljen novac.

Početkom prošle godine, lice koje je bilo u bjekstvu iz predmeta Milaković i za kojim je raspisana potjernica, preko beogradskog advokata stupio je u kontakt s advokatom u Sarajevu sa ciljem priznanja krivnje.

Unatoč pokušajima da postigne sporazum o priznanju krivice sarajevski advokat nailazi na „zatvorena vrata“ u Tužilaštvu BiH. Nakon urgencije prema kabinetu glavnog tužioca Tužilaštva BiH saznaje da je predmet u međuvremenu vraćen tužiocu Čavki.  Uskoro biva suspendiran glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović. Uvidom u dokaze postupajući tužilac vidi da nedostaje novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH.

Grubešić je potvrdio da se provjeravaju navodi o mogućem nestanku novca iz predmeta Milaković.

Novac u predmetu Milaković tokom istrage su oduzeli pripadnici SFOR-a. Branilac koji traži da se vrati novac nakon sporazuma koji je postigao Milaković dobija odgovor da se novac nalazi u SFOR-u. Nakon obraćanja SFOR-u, ipak doznaje da je novac u Tužilaštvu BiH.

Komentarišući dešavanja u Tužilaštvu BiH a vezano za oduzete predmete, među kojima je i novac, advokatica Vasvija Vidović je kazala da „ovakvi propusti ostavljaju široko polje za manipulacije“.

Sporni novac nije bio predmet optužnice protiv Milakovića i drugih, pa nije ni obuhvaćen presudom Suda BiH. Tužilac Čavka je potvrdio da je podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH a zbog radnji koje je poduzimao tužilac Mihajlović.

Ured disciplinskog tužioca je potvrdio za BIRN BiH da je registrovao nakon medijskih objava 4. januara predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića u vezi iznesenih navoda o mogućoj povredi dužnosti. Potvrdili su da su dva dana kasnije zaprimili i pritužbu tužioca Čavke u vezi istih navoda.

„Razlozi pritužbe će biti razmotreni u prethodno registrovanom predmetu Ureda“, kazali su u Uredu disciplinskog tužioca, naglasivši da postupaju po načelu povjerljivosti do donošenja odluke.

U predmetu "Elipsa", Ivica i Damir Ćuk su u novembru prošle godine pravosnažno osuđeni zbog utaje poreza na po četiri godine zatvora kao i na po 80.000 KM novčane kazne. U ovom predmetu je osuđena i firma "Elipsa" iz Posušja, koja je kažnjena sa 100.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije