U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

3
Radiosarajevo.ba
U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenja u MUP KS

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 24. aprila, u 22.30 sati ročište još traje za osumnjičene u predmetu "Black Tie 2".

Ročište se održava po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora osumnjičenim za organizovani kriminal.

Podsjetimo, riječ je o akciji koju su proveli u nekoliko gradova BiH pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na više od 70 lokacija u Sarajevu, te Mostaru, Zenici...

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Aktivnosti se provode uz međunarodnu podrušku agencija FBI, DEA i EUROPOL.

Pritvor je predložen za 18 osoba. U nastavku donosimo i imena osoba: Adnan Smajlović, Sančez Jukić, Aida Halać, Tarik Zulović, Haris Behrama, Mirsad Skopaka, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curla, Gordan Memija i Edin Kačara.

Među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Podsjetimo, Edin Gačanin je u martu 2023. završio na crnoj listi Ministarstva finansija i trezora SAD. Za njega su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Sarajevski biznismen Gordan Memija priveden u današnjoj policijskoj akciji

Sarajevski biznismen Gordan Memija priveden u današnjoj policijskoj akciji

"Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija", naveli su tada iz Ministarstva finansija i trezora SAD.

Tužilac je istaknuo da su osumnjičeni koristili Sky aplikaciju za svoje dogovore i to sve po nalogu Edina Gačanina.

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

Obrazložio je da je Mustafa Selmanović osumnjičen za zloupotrebu položaja i primanje dara - sat Rolex. Odbrana tvrdi da je sat stekao prije nego što je krenula istraga 2016. godine. Što će kako su naveli utvrditi u cijelom procesu.

Advokati Selmanovića ukazali su na to da on te 2016. godine nije mogao znati ko je Edin Gačanin, jer ni OSA, o čemu svjedoči dokument koji su priložili, to nije znala ni 2019. godine.

Mustafa Selmanović se obratio sudu kazavši da se njegov život promijenio kada ga je nazvao tadašnji direktor OSA-e Osman Mehmedagić da ga pita - 'na čijoj je strani', aludirajući na političku borbu SDA i Naroda i pravde. On je odgovorio da je na pravdi istine.

Kako navodi u svom obrazloganju mnogi od njih su tako osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje. Sve s ciljem da nelegalno stečeni novac preko trgovine drogom uđe u legalne tokove i opere se, a ulaskom u političko društvo vrši i utjecaj.

V. d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić sumnjiči se za zloupotrebu položaja. Navedeno je u obrazloženju da nije postupio po službenoj dužnosti.

Advokati FUP-ovaca su tražili da se izdvoje iz ovog predmeta, jer oni nemaju nikakve veze sa Sky aplikacijom niti ju je iko od njih imao.

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Podvukli su da je Tužilaštvo sve osumnjičene stavilo u isti predmet kako bi se u javnosti stekla pogrešna slika i kako bi se ljudi diskreditirali.

Za biznismena Gordanu Memiju se sumnjiči da je bio u organizaciji za dolazak Edina Gačanina. I da mu je predat veliki iznos novca, iako je znao da je novac došao ilegalnim tokovima. U svom obrazlaganju tužilac je naveo i kako je riječ o velikom pranju novca i milionskom iznosu.

Tužilaštvo je izdvojilo i to da je biznismen Gordan Memija platio spomenutim pripadnicima FUP-a angažman kao fizičko osiguranje Edina Gačanina prilikom njegove posjete Sarajevo (Senad Kadić, Adin Čatić i Emir Druškić).

Sudu se obratio i Emir Druškić koji je kazao da mu je najavljeno da će se naći u ovoj poziciji jer nije htio da laže.

“Nisam htio lagati, zato sam sad ovdje. Najavili su mi da će se ovo desiti”, kazao je Druškić.

Tokom izlaganja na ročištu, navedeno je kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Grada Zenice.

BMW u vlasništvu influenserke Adne Helić dva dana prije hapšenja zapaljen u Visokom

BMW u vlasništvu influenserke Adne Helić dva dana prije hapšenja zapaljen u Visokom

Tužilaštvo navodi da su članovi grupe nastojali ostvariti i politički utjecaj te da su planski radili na tome i to sve u cilju “preuzimanja države”.

Na kraju je Tužilaštvo navelo kako se ove mjere ne mogu ublažiti te da mora biti pritvor.

Odbrana navodi kako ne postoje dokazi da je novac iz ilegalnih tokova te da Tužilaštvo BiH nema dokaze.

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Podsjetimo, na prvom ročištu za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2" su zatražene mjere zabrane i pušteni su na slobodu. To su Boško Jerković, Ibro Miladin, Nedžad Suljević, Armin Alaomerović i Adna Helić.

Prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija.

Više detalja o akciji u Sarajevu i ostalim gradovima BiH možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije