U Sarajevu već predlažu naziv ulice i mosta po Đorđu Balaševiću

8
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu već predlažu naziv ulice i mosta po Đorđu Balaševiću
FOTO: Facebook / Đorđe Balašević

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo predložili su inicijative da se u glanom grqadu BiH imenuju ulice ili mostovi po velikom prijatelju naše države - Đorđu Balaševiću.

Klub zastupnika SBB-a je za preimenovanje pješačkog "Željeznog mosta" na Skenderiji u "Most Đorđa Balaševića" ili "Balaševićev most".

Sličnu inicijativu je dao i zastupnik naroda i pravde Elvis Vreto, koji želi da Sarajevo bude prvi grad koji će dodijeliti ulicu preminulom velikanu Đorđu Balaševiću.

Inicijativu koju je u ime SBB-a potpisao Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS, a na svom Facebook profilu objavio Anis Krivić.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Inicijativa Kluba SBB-a. Općina Centar, Sarajevo. Skupština Kantona Sarajevo.
Predmet: Inicijativa za preimenovanje imena pješačkog "Željeznog mosta" na Skenderiji u naziv "Most Đorđa Balaševića" ili "Balaševićev most"
Obrazloženje:
Đorđe Balašević bio je, pored ostalog, i ambasador Sarajeva, pogotovo u najtežim trenucima u historiji našega grada.
Pored svega što je učinio za naš grad, posebno treba istaći koncert održan u neposrednoj blizini "Željeznog mosta" na Skenderiji u februaru 1998. godine. Njegovo javno djelovanje, pjesme i koncerti u zemljama regiona, bili su u maniru izgradnje mostova među ljudima i narodima. Koncerti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima su nedvojbeni dokaz da je Đorđe Balašević svim svojim bićem bio privržen BiH i glavnom gradu naše države, čime nas je zadužio u ljudskom i svakom drugom smislu.
Stoga, pokrećemo inicijativu za preimenovanje pomenutog mosta u naziv "Most Đorđa Balaševića" ili "Balaševićev most". Time ćemo još jednom dokazati da znamo, kao građani/ke i kao narod, cijeniti prijatelje i sve ono što su za nas činili.
Most neupitno simbolizira Balaševića, ali i Balašević sve mostove među ljudima.
Inicijativu upućujem, shodno procedurama, na adresu Općine Centar Sarajevo na izjašnjenje, kao i načelnika Srđana Mandića, a nakon toga, nadam se i podršci zastupnika/ca u Skupštini KS.
S poštovanjem, Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS", naveli su iz SBB-a.

S druge strane, Vreto je naveo da će pitanje staviti na dnevni red na narednoj sjednici komisije - 23. februar.

On moli za podršku.

"Mišljenja sam da preminuli velikan Đorđe Balašević, prije svega čovjek, zaslužuje i naziv jedne ulice u Sarajevu.
Kao zastupnik uputiti ću u proceduru inicijativu i to odmah u utorak 23. februara na planiranoj, ranije zakazanoj sjednici Skupštinske Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti kojom predsjedavam.
Siguran sam da će inicijativa sa komisije biti upućena lokalnim zajednicama na razmatranje, obzirom da proceduralno lokalni nivo provodi postupak oko za naziva ulica.
Nakon toga konačni sud na ispravnost provedenog postupka ocjenjuje navedena komisija i upućuje na izjašnjavanje i potvrdu Skupštini Kantona Sarajevo, u što ne sumnjam !
Više i od koncerta, jednostavno više od svega..čovjek, Đole Balašević!! R.I.P.", napisao je Vreto na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije