U Sarajevu se danas broje glasovi iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu se danas broje glasovi iz Srebrenice
U Sarajevu će danas biti prebrojani glasovi s pet biračkih mjesta iz Srebrenice.

Glasovi će se, osam dana nakon izbora, brojati u Glavnom centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije u 15 sati.

Podsjećamo vas, glasovi se broje u Sarajevu jer je Općinska izborna komisija u Srebrenici većinom glasova zaključila da tamo nema uvjete za prebrojavanje.

Centralna izborna komisija je ranije odobrila Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke. Općinska komisija to nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije. Dodajmo i da su članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, nakon prvog brojanja proglasio je pobjedu (ima skoro četiri hiljade glasova), no Ćamil Duraković, kojeg su podržale probosanske stranke, ne priznaje poraz (ima manje od dvije hiljade glasova).

Probosanske stranke iz Srebrenice zatražile su stoga novo brojanje glasova za tu općinu, ističući kako se moraju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio Grujičić, u odnosu na glasove koje su dobile same stranke. Riječ je, kako navodi Ćamil Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić očekuje do 2. novembra konačnu objavu i potvrđivanje izbornih rezultata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije