U Sarajevu održan Medijski forum BiH - Turska: Cilj jača saradnja u borbi protiv dezinformacija

0
AA
U Sarajevu održan Medijski forum BiH - Turska: Cilj jača saradnja u borbi protiv dezinformacija
AA / Medijski forum BiH - Turska

Neophodno je da Turska i Bosna i Hercegovina unaprijede saradnju u domenu borbe protiv terorizma, posebno kada se radi o terorističkoj organizaciji FETO, kao i borbu protiv dezinformacija u javnom prostoru, poručeno je na danas održanom medijskom forumu BiH - Turska "Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine između percepcije i stvarnosti", u organizaciji Instituta "Yunus Emre".

Emre Genctug, savjetnik u Ambasadi Republike Turske u BiH, na konferenciji u Sarajevu podsjetio je na višedimenzionalne dobre odnose između dvije zemlje, koje prate brojne bilateralni susreti na najvišem nivou.

Obim trgovinske razmjene između dvije zemlje, kako je rekao, dosegao je milijardu dolara.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Genctug je naglasio značaj unapređenja saradnje u domenu borbe protiv terorizma, prvenstveno kada se radi o borbi protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO), koja djeluje u BiH, a koja je odgovorna za krvavi pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Genctug je istakao značaj rada i aktivnosti svih turskih institucija i kompanija u BiH, podsjetivši i na podršku njegove zemlje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim euroatlantskim integracijama.

On je kazao da povremeno u bosanskohercegovačkim medijima nailaze na netačne vijesti i informacije u vezi sa Turskom, podsjetivši da njegova zemlja na Balkanu nije vanjski nego unutrašnji akter čiji je prioritet mir i stabilnost regije.

Kazavši kako se mogu naći i neosnovani navodi da "Turska udaljava BiH od Zapada", takve informacije je odbacio rekavši da njegova zemlja pruža konstantnu podršku BiH u njenim integracijama u NATO i Evropsku uniju.

Medijski forum BiH - Turska
AA : Medijski forum BiH - Turska

Podsjećajući na informacije da Turska više ulaže u Srbiji nego u BiH, on je kazao da je njegova zemlja sedmerostruko više uložila u razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini u odnosu na Srbiju.

Genctug je podsjetio i na netačne navode koji se mogu sresti u medijima u BiH i o tome da "Turska ne priznaje genocid u Srebrenici", kazavši da je turski predsjednik jasno i nedvosmisleno u svojm obraćanjima ponovio da se radi o genocidu te kako su turske parlamentarne stranke usvojile zajedničku deklaraciju o genocidu u Srebrenici.

Kako je kazao, Agencija Anadolu i TRT u imaju važnu ulogu spone ili mosta između Bosne i Hercegovine i Turske.

Važne aktivnosti turskih institucija

Zamjenik predsjednika Instituta "Yunus Emre" Abdullah Kutalmis Yalcin je podsjetio da je institut u Sarajevu počeo sa radom 2009. godine, naglasivši da su od tada provedene važne aktivnosti koje su doprinijele bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Podsjetio je da Institut promoviše tursku kulturu, historiju i umjetnost, istovremeno jačajući prijateljstva širom svijeta kroz diplomatiju obrazovanja, kulture i umjetnosti.

On je ukazao i na značaj projekta "Moj izbor je turski" u okviru kojeg u državnim školama kao izborni predmet turski jezik uči oko 7.000 učenika širom Bosne i Hercegovine.

Naglasio je značaj održavanja današnjeg medijskog foruma kazavši kako će on nedvojbeno doprinijeti jačanju odnosa između dvije zemlje te poprimiti dimenziju tradicionalnog događaja.

Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini, ukazao je na značaj saradnje u domenu obrazovanja između Turske i BiH.

Medijski forum BiH - Turska
AA : Medijski forum BiH - Turska

On je najavio da će uskoro biti otvoren konkurs za stipendiranje studenata iz BiH u Turskoj, naglasivši značaj studenata iz BiH na turskim univerzitetima i turskih studenata na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), koji takođe doprinose unapređenju odnosa između dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, mogućnosti stipendiranja odnosi se i na druge nivoe obrazovanja, ne samo na visoko obrazovanje.

Akcesme je ukazao i na značaj aktivnosti škola koje djeluju u okviru Fondacije Maarif, a koje učenicima u Bosni i Hercegovini nude izuzetno kvalitetno obrazovanje na više nivoa.

Značajna uloga AA i TRT-a

Direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo, Mehmet Akif Yaman je ukazao na značaj projekta učenja turskog jezika u BiH kazavši da je projekat u sedam kantona u Federaciji BiH iznjedrio ljude koji su naučili jezik u dovoljnoj mjeri da mogu komunicirati, ostvariti kontakte i prezentirati svoju kulturu te slušati o drugoj.

Koordinator TIKA-e za BiH Erdinc Isik podsjetio je na brojne projekte koje je Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA) realizirala u BiH, nakon otvaranja ureda u Sarajevu prije 30 godina.

Medijski forum BiH - Turska
AA : Medijski forum BiH - Turska

On je kazao da je od tada na području Bosne i Hercegovine realizovano više od 1.000 projekata, "koji su obuhvatili sve sfere života, od rekonstrukcije monumentalnih objekata poput mostova u Konjicu i Višegradu, restauracije džamije Ferhadije u Banjoj Luci do projekata u oblasti poljoprivrede i zdravstva, koji su rasprostranjeni širom Bosne i Hercegovine".

Dodao je da je TIKA realizirale i brojne projekte u domenu podrške medijima, podsjetivši na značaj edukacija koje Agencija Anadolu i Turska radio-televizija (TRT) realizuju uz podršku ove agencije.

Konferenciji su prisustvovali i savjetnik za komunikacije pri Ambasadi Turske u Sarajevu Zulkuf Oruc, te predstavnici vodećih medija u Bosni i Hercegovini i Turskoj, koji su tokom panela diskutovali o mogućnostima unapređenja saradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije