U Sarajevu odata počast srebreničkim žrtvama, tužna povorka ide ka Potočarima

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu odata počast srebreničkim žrtvama, tužna povorka ide ka Potočarima
Tabuti sa posmrtnim ostacima 71 žrtve genocida u Srebrenici koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari stigli su pred zgradu Predsjedništva BiH radi odavanja počasti, odakle će se uputiti ka Fabrici akumulatora u Potočarima.

Sedamnaestu godinu zaredom tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida ispraćeni su iz Visokog.

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović osvrnuo se na provokacije poput zaustavljanja kamiona s posmrtnim ostacima Srebreničana, pokušaja podizanja spomenika Churkinu u Srebrenici, odlikovanja ratnih zločinaca, navodeći kako je sve jako teško podnositi namjerno provociranje.

"Pomirenja ima, ono nema alternativu. Ova strana koja je bila žrtva genocida mora uvijek nanovo naći snagu da pruži ruku onima koji nisu zlikovci na strani onih koji su počinili zločine i genocid", rekao je Izetbegović. "Sve to treba prevazići i nastaviti u jednom pozitivnom smjeru."

Podsjećamo, iz Visokog je danas ispraćena 71 žrtva, što znači da će nakon ove godine konačan broj ukopanih Srebreničana biti 6576. Za više od hiljadu žrtava srebreničkog genocida još se trada, dok je veliki broj i posmrtnih ostataka koje je nemoguće identificirati prije ukopa.

Najmlađi, među danas ispraćenim žrtvama, su: Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Svi oni su rođeni 1979. godine i u vrijeme genocida imali su po 16 godina. Najstarija osoba koja će biti ukopana jeste Alija Salihović, koji je imao 72 godine kada je ubijen.

Kolektivna dženaza bit će klanjana 11. jula u Potočarima, kada će biti obilježena i 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije