Tabuti 71 žrtve genocida u Srebrenici ispraćeni iz Visokog

E. H.
Tabuti 71 žrtve genocida u Srebrenici ispraćeni iz Visokog
Tabuti sa posmrtnim ostacima 71 žrtve genocida u Srebrenici koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari ispraćeni su jutros iz Visokog.

Kao i svake godine, veliki broj građana okupio se kako bi odao posljednju počast žrtvama koje će ove godine pronaći vječni smiraj na mezarju u Potočarima, nakon kolektivne dženaze 11. jula.

"Najoštrije osuđujemo vrijeđanje zrtava, teror nad povratnicima, prikrivanje masovnih grobnica i zločine koji su se dešavali, veličanje ratnih zločina. Svako nasilje kao sredstvo ostvarivanje ciljeva. Ovim želimo odati počast nevino stradalim i to je razlog zbog kojeg se danas okupljamo u Visokom na ispraćaju", kazao je Elvir Špiodić, općinski vijećnik u Visokom, preživjeli Srebreničanin i član organizacionog odbora ispraćaja.

Pored toga prisutnima se obratila i načelnica općine Visoko Amra Babić, koja je istaknula da je ovo 17 godina zaredom da Visoko ispraća žrtve na posljednje, tužno putovanje.

Kamion sa žrtvama krenuo je iz kruga JKP "Gradska groblja", nakon čega će se zaputiti prema Ilijašu, gdje će se nakratko zaustaviti kako bi i stanovnici ovog grada odali počast žrtvama. Potom, prema dugogodišnjoj tradiciji, kamion će se uputiti ka zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, gdje će biti posljednji put zaustavljen radi odavanja počasti, prije nego se uputi ka Fabrici akumulatora u Potočarima. 

Podsjećamo, iz Visokog je danas ispraćena 71 žrtva, što znači da će nakon ove godine konačan broj ukopanih Srebreničana biti 6576. Za više od hiljadu žrtava srebreničkog genocida još se trada, dok je veliki broj i posmrtnih ostataka koje je nemoguće identificirati prije ukopa.

Najmlađi, među danas ispraćenim žrtvama, su: Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Svi oni su rođeni 1979. godine i u vrijeme genocida imali su po 16 godina. Najstarija osoba koja će biti ukopana jeste Alija Salihović, koji je imao 72 godine kada je ubijen.

Kolektivna dženaza bit će klanjana 11. jula u Potočarima, kada će biti obilježena i 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije