FHMZ / U Sarajevu jutros 5, u Mostaru 6 stepeni: Za vikend oluja, kiša i snijeg

01. 02. 2019. u 07:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Meteoalarmi zbog jakih udara vjetra i danas su na snazi za pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Kako se navodi u informaciji Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jaki olujni udari očekuju se za područja Bihaća, Banje Luke i Livna, kao i Foče, dok se u Trebinju očekuju i obilne padavine.

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i jugozapadnim djelovima., u ostalim poručjima bez padavina.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor i Zvornik 0, Brčko i Sanski Most 1, Doboj, Ivan Sedlo i Zenica 2, Sokolac 3, Livno 4, Bugojno, Sarajevo, Srebrenica i Trebinje 5, Drvar, Mostar, Široki Brijeg i Tuzla 6, Jajce 7, Bihać i Stolac 9, Neum 10 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Nakon ugodnijeg prijepodneva, opšta slika postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana, izraženije u Hercegovini i na zapadu zemlje. Postepeno jačanje juga, kod osjetljivih osoba uzrokovaće poteškoće poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, u noći probleme sa snom. Poželjno je umanjiti aktivnosti. 

Danas u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne oblačno vrijeme sa padavinama tokom cijelog dana. Prije podne na planinama u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne će padati slab snijeg ili susnježica, a u većem dijelu Hercegovine kiša. U drugoj polovini dana, uglavnom kiša. U većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno slaba kiša može padati u Krajini i centralnim područjima Bosne. Prije podne jugo će postepeno jačati. U drugoj polovini dana umjereno jugo, povremeno sa jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11, na jugu do 14 stepeni. U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno. Slaba kiša u noći na subotu. Najviša dnevna temperatura oko 8 stepeni.

U subotu tokom cijelog dana kiša se prognozira u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Obilnije padavine su moguće na sjeveru i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne. Slabije padavine na području Krajine i centralne Bosne. Tokom noći na nedjelju kiša će se širiti i na ostala područja Bosne. Vjetar jak južnog smjera. Očekuju se i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.

U nedjelju  u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom. Obilnije padavine su izgledne u Hercegovini, jugozapadu i jugoistoku Bosne. Snijeg samo na vrhovima planina. Prije podne još vjetrovito na području Hercegovine, istoku i sjeveroistoku Bosne. U noći na ponedjeljak vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.

U ponedjeljak  u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom ili susnježicom. U višim područjima slab snijeg. U Hercegovini kiša krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C. Na jugu zemlje najniža jutarnja temperatura zraka između 4 i 8°C, a najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 12°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

NEMA KOMENTARA