U Sarajevu jutros -2: Objavljena prognoza do petka, evo kada se vraća sunce

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu jutros -2: Objavljena prognoza do petka, evo kada se vraća sunce
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -11 stepena, Ivan Sedlo -5, Sarajevo -2, Bugojno, Drvar i Tuzla -1, Livno, Sanski Most i Zenica 0, Banja Luka i Bihać 1, Gradačac, Prijedor i Zvornik 2, Mostar, Široki Brijeg i Trebinje 6, Neum i Stolac 8 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarjevu iznosio 938 milibara, za 4 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U Bosni lokalno i povremeno sa slabim snijegom ili susnježicom. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu do 12 stupnjeva.

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

U Sarajevu oblačno vrijeme. Povremeno sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura oko 2 stepena.

Bioprognoza: Neuobičajeno hladno vrijeme za ovaj dio godine, uz povremene, slabije padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece. U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće neznatno ugodnije.

U srijedu, pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je povremeno je moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 6, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stepeni.

U četvrtak, u Bosni umjeren do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 4, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

Snijeg napravio probleme vozačima širom BiH: Na pojedinim dionicama obustavljen saobraćaj

Snijeg napravio probleme vozačima širom BiH: Na pojedinim dionicama obustavljen saobraćaj

U petak, u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblaka se očekuje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepena.

Upaljen je žuti meteoalarm za regije Livno, Foča, Sarajevo, Tuzla, Bihać, Višegrad i Mostar.

U regijama Livno, Mostar, Foča i Trebinje se očekuju jaki udari vjetra, brzine i do 70 km/h.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar", saopćeno je iz FHMZ-a.

U regijama Bihać, Sarajevo i Tuzla meteorolozi upozoravaju na visinu sniježnog pokrivača 5-10 cm, a u Višegradu i do 15 cm.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni rasprostranjenog snijega i/ili leda na saobraćajnicama i trotoarima. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom. Budite pažljivi kada hodate, vozite biciklo ili vozite automobil uslijed klizavih površina.

Budite svjesni da se očekuju niske temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije