U Sarajevu i dalje traje rasprava - da li se djeca trebaju vratiti u škole

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu i dalje traje rasprava - da li se djeca trebaju vratiti u škole
Foto: BNTV / Ilustracija

O odluci Ministarstva osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo o postepenom vraćanju djece u škole, ponovo su razgovarali predstavnici Vijeća roditelja i resorna ministrica. Roditelji smatraju kako prethodno treba ispuniti uslove da bi se djeca vratila u škole, kao što je poseban prevoz za njih.

Na sastanku Savjeta roditelja i ministra osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo razgovaralo se o preduzimanju svih potrebnih mjera za povratak djece u školske klupe, uključujući i organizovanje prevoza samo za učenike, piše BHRT.

“Spomenuli smo sam način donošenja odluka i oni problemi koji se javljaju posebno kod učenika srednjoškolaca. Zamolili smo da se taj prevoz adekvatno riješi, da se za te učenike organizuje poseban prevoz, da bi se smanjile te epidemiološke mjere, jer ih je nemoguće poštovati u vozilima javnog prevoza. Takođe, ostale stvari koje su bitne po pitanju vezane i zakona i eksterne mature”, Merima Bečarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS

Iz resornog ministarstva navode da je strah roditelja opravdan zbog epidemiološke situacije, ali isto tako da svaki roditelj ima pravo na izbor po kojem modelu će školovati svoje dijete.

Ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS, Naida Hota-Muminović kazala je da je učenicima mjesto u školi, naravno uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, koje će osigurati zaštitu u školi i za učenike i za nastavnike.

Škola nije da ima samo obrazovne funkcije, ona ima i funkcije socijalizacije, učenici trebaju vidjeti svoje vršnjake, oni uživo trebaju vidjeti svoje učitelje i svoje vršnjake”, poručila je ona.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS kažu da Vlada KS umjesto da ispuni njihove zahtjeve i učenike vrati na online nastavu, jer je epidemiološka situacija i dalje poprilično loša, oni mijenajju odluku da od 26. aprila vrati učenike 7. i 8. razreda u školske klupe, poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Procenat učenika koji su se izjasnili da će doći u skolu 26. aprila manje od 15 posto. Kvalitetnije je raditi sa učenicima u potpunosti učenjem na daljinu, online, kroz video sastanke koji traju pola sata, nego da jedan nastavnik jedan čas radi sa učenicima, sa njih nekoliko, a onda šalje materijale ostalima, pa ide na sljedeći čas na kojem ima veću grupu učenika, pa sljedeći čas ima ponovo potpuno online”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.

Osim epidemioloških mjera, jedan od razloga koji su roditelji naveli, jeste i prevelik broj provjera znanja kada su upitanju djeca koja su na nastavi. Jer, kako kažu roditelji, a i sami prosvjetni radnici, pravilnik ocjenjivanja se razlikuje u onlajn nastavi i nastavi u učionici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije