Borba / U Sarajevu danas građanski protesti: Ostavke ili vakcine!

06. 04. 2021. u 07:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Simbolično 6. aprila, na dan Grada Sarajeva, bit će organizovani protesti zbog nenabavke vakcina u jeku pandemije koronavirusa pod sloganom "Borba za život".

Prema najavi, protesti bi trebali početi u 11:15 sati na platou ispred Željezničke stanice za one koji će koristiti vozila, dok će pješaci se okupljati ispred Zemaljskog muzeja. 

Tu će volonteri podijeliti obilježja, transparente i detaljne instrukcije za kretanje.

Oko 12:05 sati, planirano je da svi učesnici dođu pred Parlament Bosne i Hercegovine, a dalje će se nastaviti šetnja i vožnja prema zgradi Vlade Federacije BiH, gdje bi se svi trebali okupiti između 13 i 13:30 sati.

Maja Gasal-Vražalica, jedna od šest žena koje organizuju proteste, jučer je upravo ovim povodom govorila za portal Radiosarajevo.ba.

"Imamo tri zahtjeva vrlo konkretna, a to su ostavke, odnosno smjena Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH iz prostog razloga što se u ovih godinu dana nisu bavili građanima i građankama, već smo imali osobe koje su već godinama na platnom spisku, a ne rade ništa. Ponukani smo time da je svakog dana kocka sa životima građana i da svakog dana gubimo u prosjeku 50 građana, koji zbog pandemije koronavirusa i posljedica gube svoje živote, izlazimo na ulice i tražimo smijene ili ostavke“, pojasnila je Gasal-Vražalica.

Podsjetimo na zahtjeve organizatora:

1. Neopoziva ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bi bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom.

2. Imenovanje novog saziva VM BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim Planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19.

3. Hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Kako su ranije poručili, rok za ispunjenje zahtjeva je 13. april jer je "svaki dan kockanje sa životom".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)