U sarajevskoj Općoj bolnici 24 sata dostupan bezbolni porod

1
Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj Općoj bolnici 24 sata dostupan bezbolni porod
Foto: Opća bolnica / Dostupan bezbolni porod

Kako bi odgovorili zahtjevima pacijentica i približili se kvalitetom usluge razvijenim zemljama, anesteziolozi i ginekolozi Opće bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", uz podršku menadžmenta ove zdravstvenu ustanove, omogućili su dostupnost analgezije prilikom prirodnog poroda.

Glavna indikacija za primjenu analgezije je ublažavanje boli i lakše vođenje poroda. Dokazano je da prolongirani i bolni porod može proizvesti neželjene učinke na majku i dijete, poput straha, osjećaja tjeskobe, mučnine, ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja, što može remetiti kontrakcije maternice.

Također, bol se povezuje sa smanjenim protokom krvi kroz maternicu, koji je potencijalno opasan po dijete. Stoga , primjena analgezije pri porodu nema samo svrhu humanog karaktera, već je i sredstvo kojim se izvođenje poroda može ubrzati i učiniti sigurnijim.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Prodilje koje žele analgeziju tokom poroda trebaju u dogovoru s ordinirajućim ginekologom iz Opće bolnica da dođu na pregled kod anesteziologa u Ambulantu za terapiju boli, gdje mogu dobiti sva potrebna objašnjenja .

"U razvijenim zemljama analgezija tokom poroda je integralni i neizostavni dio procesa rađanja. Kontinuiranom edukacijom nastojimo zadovoljiti sve potrebe naših porodilja i pružiti im najkvalitetniju uslugu kakvu i zaslužuju. U narednom period planiramo nastaviti intenzivnu edukaciju i širiti paletu usluga u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg poroda", ističe prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije